Tűzszünetet rendelt el Líbia

Azonnali tűzszünetet rendelt el Líbia nem sokkal azután, hogy az ENSZ BT támogatta az ország elleni légtérzár elindítását és a további szükséges intézkedéseket.

Leállította a katonai műveleteket és azonnali tűzszünetet rendelt el Líbia – jelentette be az észak-afrikai ország külügyminisztere. Musa Kusa annyit közölt: a civilek védelme érdekében van szükség erre a lépésre.

Korábban írtuk:

Még ma csapást mérnek az ENSZ-erők Líbiára – ezt pénteken jelentette be a francia kormány szóvivője. Francois Baroin azt nem árulta el, hogy pontosan mikor és milyen célpontok ellen indul a támadás, csak annyit mondott, hogy nehány órán belül. Hangsúlyozta: céljuk a líbiai nép védelme.

Baroin nyilatkozata után nem sokkal a líbiai főváros lezárta légterét, és „további értesítésig” nem enged be repülőgépeket Tripoli fölé.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön támogatta a líbiai légtérzár elindítását és a további szükséges intézkedéseket. Már akkor biztos volt, hogy az esetleges francia-brit katonai akció már pénteken megkezdődhet, a légtértilalmi övezetet pedig vasárnap vagy hétfőn vezethetik be. Az ENSZ BT határozata alapján a bármilyen eszközzel megállíthatják Kadhadi offenzíváját. A cél megmenteni a civil lakosságot. A 15 tagú tanács két állandó tagja, Oroszország és Kína, valamint India, Brazília és Németország tartózkodott a szavazásnál.

Kitekintő

Friss hírek