Obama egyensúlyozni próbál fegyverkérdésben

Hatékonyabb ellenőrzést akar az amerikai elnök a fegyvervásárlók esetében.

Obama elnök múlt vasárnap az Arizona Daily Star-ban ismertette fegyvertartással kapcsolatos álláspontját. Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban a nemzeti hagyomány része a vadászat és a lövészet, a második alkotmány-kiegészítés garantálja az egyén jogát a fegyvertartáshoz, kormánya pedig nemhogy szűkítette volna, bővítette az ezzel kapcsolatos jogokat, például a nemzeti parkokban történő fegyverviselést engedélyező törvényhozással. 

Gondolatait azzal folytatta, hogy a fegyverrel rendelkezők jelentős része felelősségteljes állampolgár, azonban a törvényeket nem tisztelő kisebbséget, például bűnözőket meg kell akadályozni abban, hogy fegyverhez jussanak. Úgy vélte, az ennek kiszűrésére létrehozott bűnügyi ellenőrzési rendszer (National Instant Criminal Background Check System) nem működik megfelelően, részben azért, mert a kötelezett államok pontatlan adatokat szolgáltatnak. Ezért a rendszert pontosabbá, gyorsabbá és átfogóbbá kell tenni, segítve ezzel a nyilvántartást felhasználó eladókat.  

Nem  véletlen, hogy véleménye a tucsoni székhelyű lapban jelent meg. Jared Lee Lougner ugyanis januárban ebben a városban követett el merényletet Gabrielle Giffords arizonai demokrata képviselőnő ellen.

Az erőszakra nyilvánvalóan hajlamos Laughnert mentális állapota miatt korábban mentesítették a katonai szolgálat alól és nem nyert felvételt főiskolára sem, ugyananakkor különösebb nehézség nélkül fegyvert vásárolhatott magának. 

Perényi Krisztián

Friss hírek