Tízezer munkahelyet teremthettek az állam intézkedései

Mintegy tízezer új munkahelyet teremthettek meg az állam krízisellenes intézkedései – Szlovák költségvetési forrásokból 2009 márciusa óta mintegy 30 millió eurót különítettek el erre a célra.

A legtöbb, állami dotációnak köszönhetően megvalósuló munkahely Eperjes, Kassa és Zsolna megyékben keletkezett – Eperjesen nagyjából 2800,  Kassán és környékén 1500, Zsolna megyében pedig 1300 új munkalehetőséget mutattak ki a munkahivatal statisztikái.

Az új munkahelyet teremtő vállalkozókat az állam dotációk formájában támogatja – ennek elnyeréséhez egy legalább három hónapja munkanélküli álláskeresőt kell felvenni az újonnan megteremtett pozícióba. A támogatás elnyerésének további feltétele, hogy az érintett munkaadó legalább 12 hónapja ténykedjen és egy évig fenntartsa az érintett pozíciót. Az állami hozzájárulásra a tavalyi év végéig tarthattak igényt az érdeklődők.

Egy másik, 2010 végéig gyakorolt intézkedés az álami bérjárulék, a munkahivatalok 2009 márciusától 363 alkalmazott bérét egészítették ki ilyen módon, összesen 435 700 euró értékben. Ezt a hozzájárulást azok kaphatták, akik legalább három hónapos munkanélküliség után maguk találtak állást. Az állami hozzájárulás nagysága az első évben az átlagbér 22 százalékát tette ki, a második évben pedig a felére csökkent. Abbban az esetben ítélték meg, ha az alkalmazott legfeljebb a létminimum 1,7-szeresét kereste.

A harmadik befejeződött krízisellenes intézkedést az állások megtartásáért járó jutalékok tették ki, ezt 319 esetben alkalmazták a hivatalok. A hozzájárulásért folyamodók béréből az állam átvállalta a szociális járulékokat és a bér nagyságát, annak hatvan százalékáig. Ez az állami program folytatódik, az új kormány ugyanis 2011 végéig hosszabbította meg az állítólag 44,3 ezer állás megtartásában felelős programot.

Az egyéni vállalkozóknak szóló támogatások már jóval kevésbé voltak sikeresek, ezt a tavalyi év végéig hárman használták ki összesen, a mezőgazdasági tevékenységre vonatkozó egyéni vállalkozói kiírásra pedig egyáltalán senki sem jelentkezett az állástalanok közül. Mivel a programokat beszüntették, erre már nem is lesz lehetősége senkinek.

SITA

Friss hírek