Új sajtófőnököt keres Clinton

Hillary Clinton sajtófőnöke, Philip J. Crowley egy a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) tartott szemináriumon nevezte „hülyének” és „nevetségesnek” a hadsereg sokat kritizált eljárásmódját a Wikileaks-botrányokból ismert kiszivárogtató tiszttel, Bradley Manning tizedessel szemben. Az összesen 22 bűnténnyel – köztük az ellenség segítésével is – vádolt Manninget lassan egy éve tartják fogva a haditengerészet quanticoi támaszpontján, noha személyét eddig sehogy sem sikerült kapcsolatba hozni a whistleblower szervezettel. Az USA Today híradása szerint a tizedes naponta 23 órát magánzárkában tölt, esténként pedig kényszerzubbonyt húznak rá az esetleges öngyilkos próbálkozásoktól tartva. A megalázó bánásmóddal szemben korábban már az Amnesty International is tiltakozott.

A sajtó munkatársai körében is roppant népszerű és megbecsült kollégának számító Crowley fesztelenségéből akkor lett a baj, amikor egy pénteki sajtótájékoztatón Obama elnököt a szemináriumon elhangzottak alapján kezdték Manning körülményeiről faggatni. Az emberjogi fórumokon is gyorsan vízhangra talált megjegyzések hatása miatt Crowley a hétvégén nyújtotta be lemondását a külügyminiszter asszonynak. Noha a hivatalos verzió szerint Clinton „sajnálattal” fogadta a személyi változás hírét, az USA Today úgy tudja, hogy Crowley nyers stílusa miatt az utóbbi időben olyannyira megromlott a kettejük közti viszony, hogy Clinton már egy éve a sajtófőnöke nélkül utazik külföldre. Az elnök pénteki nyilatkozata szerint Manning tizedes „szabályszerű” elbánásban részesül a katonai börtönben.

Tatai Gábor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »