Támadás a Nyugati Parton: öt izraeli áldozat

Szombatra virradó éjszaka egy izraeli telepes-család öt tagja esett áldozatul Itamar-i otthonukban egy vagy több palesztin fegyveres által elkövetett támadásnak. A szülőket és gyermekeik közül hármat saját ágyukban szúrtak halálra, a helyszínre érkező izraeli mentőszolgálat már nem tudott rajtuk segíteni. A család másik három gyermeke – eddig nem ismert módon – túlélte a támadást, s szomszédos házhoz rohantak segítségért.

Az esetet követően nagy erőkkel felvonult az izraeli rendőrség és katonaság, hogy megkezdjék a felelősök felkutatását az Itamar közelében fekvő Nablusz környékén. Az eddigi vizsgálatok szerint a telepet körülvevő kerítést átvágták, amit az elektromos jelzőberendezés valamiért nem jelezett.

Az izraeli telepesek tanácsának (YESHA) vezetője, Danny Dayan a történtekért az izraeli hadsereget hibáztatta. „A lakosok biztonsági igényét nem elégítették ki. Szégyen, hogy egy ilyen kegyetlen incidensnek kell, hogy tanúi legyünk ahhoz, hogy megértsék ezeknek a biztonsági szükségleteknek a fontosságát. – idézi az Ynet izraeli online hírportál Ennek a támadásnak az az üzenete, hogy a palesztinok még mindig ártani és gyilkolni akarnak…”

Az izraeli külügyminiszter az esetet követően utasította az ENSZ-hez delegált izraeli küldöttséget, hogy a szervezet főtitkáránál, illetve a Biztonsági Tanács elnökénél tegyenek panaszt a támadás miatt. „Izrael elvárja, hogy azoktól a demokratikus országoktól, melyek Júdea és Szamária .” – idézi Avigdor Liebermant az Ynet izraeli online hírportál.

A Nyugati Parton 1984-ben alapított, körülbelül 100 családnak otthont adó Itamar számos fanatikus telepesnek ad otthont. Legutóbb 2002-ben érte támadás, mikor egy család négy tagját (anya és három gyerek) lőtték agyon otthonuknban.

Az utóbbi napokban rendkívül feszültté vált a viszony a telepesek és a helyi palesztinok között. Miután az izraeli hadsereg két héttel ezelőtt lebontotta Havat Gilad „előörsöt” (outpost),  a telepesek palesztinokat célzó bosszúhadjáratot hírdettek. Hétfőn Nabluszban telepesek és palesztinok között összecsapásra került sor, melybe az Izraeli Védelmi Erők (IDF) is beleavatkoztak, melynek során tíz palesztin és egy izraeli telepes sebesült meg.

Németh Vera

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »