Bejrút: Romló körülmények – dühös palesztinok

„Nem akarjuk, hogy gyerekeink a kórházak előtt halljanak meg” – skandálták palesztinok százai pénteken Bejrútban az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezete (UNRWA) helyi irodája előtt – tudósít a Haaretz izraeli napilap. A tüntetés hátterében az áll, hogy a palesztin menekültek többségéről gondoskodó UNRWA az elmúlt években súlyosbodó költségvetési nehézségei miatt megszorításokra kényszerült oktatási és egészségügyi terülteken, mely tovább rontott az amúgy is nyomorúságos körülmények között élő menekültek helyzetén.

Az indulatokat végül az váltotta ki, hogy a hét elején azért halt meg egy 10 éves menekült kisfiú, mert – a család pénztelensége miatt – megtagadták felvételét a kórházba. Az ülősztrájknak indult demonstráció végül a rendőrséggel való összecsapáshoz vezetett, miután néhány dühös palesztin menekült megpróbált bejutni a szervezet irodájába.

Jelenleg 4 820 229 UNRWA által regisztrált, valamint 50 ezer nem-regisztrált palesztin menekült él Libanonban, a libanoni lakosságnak tíz százalékát alkotva. Többségük – köszönhetően hontalan státuszuknak és a libanoni kormány diszkriminatív politikájának – teljesen az UNRWA szolgáltatásaira van szorulva. Jól meghatározható kisebbségi pozícióért küzdenek, melyek a nemzetközi jogok értelmében tartható állapotokat jelentene számukra: munkához való jogot, társadalombiztosítást, egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat.

Legutóbb múlt év júniusában több ezres tömeg tüntetett Beirútban – eredménytelenül.

Németh Vera

Friss hírek