Szakértők: pénzügyi katasztrófa előtt áll Amerika

Két éven belül bedőlhet az amerikai gazdaság – nyilatkozta egy szenátusi meghallgatáson két elismert pénzügyi szakértő-politikus.

Két éven belül bedőlhet az amerikai gazdaság – nyilatkozta egy szenátusi meghallgatáson két elismert pénzügyi szakértő-politikus, Erskine Bowles (demokrata) és Alan Simpson (republikánus). Bowles és Simpson tavaly ősszel egy kétpárti bizottság élén állt, amelynek az volt a feladata, hogy javaslatokat dolgozzon ki az amerikai állam közép- és hosszútávú költségvetési hiányának a radikális csökkentésére, amely jelenleg 8,8 százalékon áll.

A bizottság 2020-ig egy négyezermilliárd dolláros adósságcsökkentést irányzott volna elő, amitől a mostani republikánus és demokrata tervezetek messze elmaradnak, elsősorban azért, mert mindkét nagy párt a költségvetés mindössze 12 százalékát kitevő ún. „discretionary spending”-en (minisztériumok, költségvetési szervek kiadásai) akar spórolni. (Az Erskine-Bowles bizottság javaslatait végül nem vette figyelembe az Obama-adminisztráció.)

Erskine és Bowles ennek megfelelően elsősorban azt nehezményezik, hogy a költségvetés 88 százalékát kitevő nyugdíj- és egészségügyi rendszer, valamint a szociális juttatások megreformálásáról alig esik szó, ami Amerika hitelének az elvesztéséhez vezethet. „Mi lesz, ha ázsiai bankáraink elkezdik úgy vélni, hogy nem vagyunk már jó adósok és nem fogjuk tudni visszafizetni az adósságunkat?” – tette fel a kérdést a szenátusi meghallgatáson Bowles, aki meg is adta a választ: „A piacok meg fognak büntetni minket. A probléma egyértelmű, a megoldás fájdalmas ugyan, de cselekednünk kell!” 

Hettyey András

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »