Összecsapások Bahreinben, ezúttal síiták és szunniták között

Csütörtökön az esti órákban a királyság északon fekvő Hamad városában síiták és szunniták csoportjai között összetűzésre került sor. A helyszínre vonuló rendőröknek könnygáz bevetésével is két órájába telt a helyzet konszolidálása. A kardokkal és botokkal egymásra támadó majdnem száz ember közül – az ellenzéki al-Wefaq információi szerint – legalább hatan megsérültek.

Egyelőre nem világos, mi áll a verekedés hátterében. A Reuters nemzetközi hírügynökség információi szerint esetleg két család közötti vita vagy autóbaleset lehetett a kiváltó ok. Az is lehetséges, hogy síita fiatalok támadtak rá a városban lakó, szíriai származású bahreini szunnitákra. Hamad városában legutoljára 2008-ban került sor hasonló összecsapásokra a két csoport között.

„Nincsenek síiták, nincsenek szunniták, csak egységes bahreiniek vannak” – skandálták a tüntetők az elmúlt hetek reformokat követelő megmozdulásai során. Ellenzéki vezetők, s maga a helyzet konszolidálásával megbízott koronaherceg is nyomatékosan leszögezte, a február 14. óta tartó elégedetlenkedések hátterében semmiképpen sem a síita többség és az uralkodó szunnita kisebbség közötti ellentét húzódik meg.

Bahrein lakosságának fele azonban nem született bahreini, ami folyamatos feszültségforrás az ország szegényebb térségeiben. Ellenzéki erők már régóta követelik, hogy a kormány hagyjon fel azzal a gyakorlatával, hogy a biztonsági erők kötelékeiben szolgáló külföldi szunnitáknak automatikusan állampolgárságot biztosít. A síiták attól félnek, hogy a kormány a síita-szunnita arányok megváltoztatására törekszik. A kormány tagadja egy irányú ilyen politika létezését és a király decemberben ígéretet tett arra, hogy korlátozzák az állampolgárság kiadását.

A csütörtöki verekedést követően pénteken két kormány-ellenes tüntetésre is sor került Manamában több ezer ember részt vételével. Rendbontásról nem érkezett jelentés.

Németh Vera

Friss hírek