Népszámlálási turné: Heti Kárpát-medencei Kulturális Körkép

A Felvidéken népszámlálási turné indul, míg déli szomszédaink színház- és zongorafesztiválra készülnek. Amennyiben mindez nem lenne elég, kulturális összefoglalónk emellett brüsszeli, ungvári és nagyváradi kiállításokra is elkalauzolja olvasóinkat.

A tavasz már régen várt, és kicsit késlekedő beköszöntével a kárpát-medencei kulturális élet is felpezsdül: kiállításmegnyitók és az elmaradhatatlan tavaszi fesztiválók várják a kultúra iránt érdeklődőket. Mindeközben nem feledkezünk meg olyan fontos évfordulókról, mint a Liszt-év, valamint a Toldi írójának majd két évszázaddal ezelőtti születése.


Emlékeztünk

194. éve született Arany János Nagybaconon, ahol a helyiek, tisztelegve egyik legnagyobb költőnk emléke előtt, a balladák mesterének állított bronzszobornál helyezték el az emlékezés koszorúit. Az ünnepség fényét a helyi iskolások szavalata, illetve az őket betanító tanárnő méltató szavai emelték.

Színház

Túllendülve intézményes problémáin egy hónap alatt négy bemutatóval fogja immáron kiéhezett közönségét megörvendeztetni a nagyváradi társulat. A repertoárban Csehov (Medve, Jubileum), Georg Büchner (Leonce és Léna), Sergi Belbel (Mobil) darabok egyaránt megtalálhatóak. Ezen felül, a színház világnapjára is külön produkcióval készülnek Nagyváradon: a publikumot színházzenei koncerttel kívánják majd elkápráztatni – számol be a várható eseményekről az Erdély.ma.

Népszámlási turné

A felvidéki Ifjú Szívek Táncszínház népszámlálási turnéba kezd: március idusától április idusáig kíván eljutni azon szlovákiai falvak nagy részébe, ahol felhívhatja az ott élő kisebbségek figyelmét a népszámlálásra. A Paraméter írása alapján az együttes a Levelek című egész estés produkcióval készült erre a nem mindennapi turnéra, amelyet hagyományos magyar, ruszin, cigány és zsidó zenéből, táncokból állítottak össze.

Kiállítás határainkon innen és túl

Romániai magyarokról nyílt fotókiállítás Nagyváradon. A 25 erdélyi művész az erdélyi magyarság hagyományait, szokásait, életének mindennapjait mutatja be. A kollekció az első darabja annak 18 részesre tervezett sorozatnak, amely a Romániában élő kisebbségek bemutatására fog fókuszálni – írja az Erdély.ma.

Az ungvári Udzshorod-galéria adott otthont a klasszikus kárpátaljai festőiskola egyik méltán híres művészének, ifj. Habda László jubileumi ünnepségének. Az idén 50. születésnapját ünneplő festőművész nem tagadja édesapja hatását művészi teljesítményére, önvallomásában ugyanakkor fontosnak tartja az absztrakt irányzatok követését. A Kárpátinfo beszámolója szerint a festő a vele született realizmusból kiindulva törekszik szüntelenül a modern izmusok felé: emögött pedig rengeteg munka, tanulás és kitartás van. Nem hiábavalóan: ha valaki megtekinti a kiállítást, biztosan nem fog csalódni.

Mindeközben Székelykapuk érkeztek a büsszeli Európa Parlamentbe. Kubinyi Anna textilművész a székelykapukkal mély, és sokrétű üzeneteket, ősi, szimbólikus motívumokat kívánt bemutatni és átörökíteni az utókor számára. A gyökerek fontosságát, a hagyományok tiszteletét és ,,hazatérésünk” szimbólumait is magukban hordozzák az alkotások – idézte a tárlatot szervező Pelczné Gáll Ildikó szavait az Erdély.ma.

Ajánló: Zongorafesztivál és színházfesztivál

Mint már korábban is írtuk, 2011 Liszt Ferenc éve. Ebből az alkalomból arra is lehetőség adódott, hogy magyar zongoraművészek nyissák idén Belgrádban a tavaszi fesztivált. A 3. Tavaszi zongorafesztivált március 10-én Jandó Jenő és Mocsári Károly ujjai alól felzendülő Liszt-dallamok köszöntik majd. A Vajdaság Ma még egy magyar vonatkozásra is felhívja a figyelmet: március 12-én Görök Enikő szabadkai pianista is fellép a Camerata Serbica hangversenyén.

Déli szomszédunk egy másik jelentős eseményre is készül: április 11. és 17. között ugyanis 61. alkalommal rendezik meg a Nagybecskereki Színházfesztivált. A felnőtteknek 6, míg a fiatalabb korosztálynak 5 előadással készülnek a szervezők. Ezek közül két magyar nyelvű lesz: az Újvidéki Színház Madách Az ember tragédiája c. darabját viszi, míg a Szabadkai Társulat Tolnai Ottó A kisinyovi rózsa c. alkotással készül. A nézők már most dörzsölhetik tenyerüket, hiszen ez a hét kizárólagosan a színházról fog szólni!

Kitekintő összeállítás - Zsár Virág

Friss hírek