Matovičnak hízelegnek Ficoék az állampolgársági törvény kapcsán?

Az ellenzéki Smer-SD újabb törvénymódosítást készül beterjeszteni a parlament elé, amellyel enyhülne a Fico-kormány alatt elfogadott állampolgársági törvény. Javaslatuk szerint egy másik ország állampolgárságának megszerzésekor nem vesztené el a szlovákot az, aki legalább egy évig tanult, élt, vállalkozott, profi szinten sportolt, karitatív tevékenységet folytatott, vagy közeli rokonai származnak onnan. Ezzel az indítvánnyal a legközelebbi parlamenti ülésen, március 22-én foglalkozhatnak.

A beadott törvénymódosítás szövege nagyrészt az immár független Igor Matovič javaslatát másolja, aki februárban terjesztett be hasonló módosító javaslatot a koalíciós tervezethez. Ezt a javaslatot végül is a plénum elfogadta, ám a koalíciós javaslat előterjesztői visszavonták a teljes törvényt, így továbbra is a Fico-kormány által elfogadott jogszabály maradt érvényben.

Matovič egyelőre nem döntötte el, hogy támogatná-e az ellenzéki javaslatot, úgy nyilatkozott, hogy ezt hétvégén eldönti. Hozzátette, a koalíción belül van egy megegyezés, hogy amíg nem születik egyezség, senki sem terjeszt be egy saját javaslatot.

Gál Gábor (Híd) képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy Szlovákia saját állampolgárait büntesse, ha azok más ország állampolgárságáért folyamodnak. Ellenben Matovič és a KDH-s Radoslav Procházka is így tartja helyénvalónak. Iveta Radičová kormányfő szerint ugyanakkor szóba jöhet egy bilaterális megegyezés is Magyarországgal ez ügyben, bár Martonyi János magyar külügyminiszter ezt attól teszi függővé, hogy Szlovákia módosít saját állampolgársági törvényén.

A kettős állampolgárság kérdése válságot okozott nemrégiben a koalíción belül. A Híd pártnak nem tetszett, hogy Matovič és Procházka is az ellenzéki Smer-SD javaslatára szavazott februárban, nem pedig a koalíciós módosításra. A koalíciós javaslat lényege az lett volna, hogy egyszerűen nem ismerik el az olyan állampolgárságot, amelyet egy szlovák állampolgár valós kötelék nélkül szerzett. Matovič és Procházka ugyanakkor ezt csak a megoldás színlelésének tekintették, és azt szerették volna, hogy büntetlenül csak az szerezhesse meg más ország állampolgárságát, akit valós kötelék fűzi oda. Ilyen javaslattal állt elő a Smer-SD, amelyhez viszont nem volt elég képviselői szavazata. Miután a koalíció visszavonta saját javaslatát, megegyeztek, hogy legközelebb kormányjavaslatként terjesztik be, ám azóta sem sikerült konszenzusra jutniuk ez ügyben.

A jelenleg hatályban lévő állampolgársági törvényt a Fico-kormány fogadta el. Az a szlovák állampolgár, amely saját akaratából és nem alanyi jogon(házasság, születés) szerzi meg más ország állampolgárságát, elveszti a szlovákot. Amennyiben nem jelenti be, hogy kettős állampolgárrá vált, 3 319 euróig terjedő pénzbüntetéssel is sújtható.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »