Eltörölnék a szenátust a kanadai demokraták

Jack Layton, a kanadai Új Demokrata Párt(NDP) vezetője egy új népszavazás tervezetét tárta a héten a Tisztelt Ház elé. Az ellenzéki politikus többek között a Felsőház eltörlését akarja kieszközölni.

Az NDP a Szenátus eltörlésével és a Képviselőházba való bekerülés szabályainak megváltoztatásával mindenekelőtt egy demokratikusabb országot kíván létrehozni. A fő érv a kétkamarás rendszer ellen, hogy a szenátorokat nem közvetlenül a szavazók választják, hanem a szövetségi tartományok területi alapon jelölik ki őket, és azok 75 éves korukig viselik a tisztséget. Azonban az alkotmányos rendet egy esetleges népszavazás eredménye nem változtathatja meg. Először a Népszavazási Törvényt kell módosítaniuk a képviselőknek, hogy a kanadaiak elé tárják a választás lehetőségét. Majd mind a szövetségi kormány, mind a tartományok vezetői és a Szenátus maga is egyet kell hogy értsen a módosítással.

Stephen Harper, Kanada jelenlegi miniszterelnöke is ígéretet tett az állami intézmények átszervezésére ellenzéki képviselőként. Ennek ellenére kormányzása elmúlt öt évében nemhogy semmiféle reformot nem vitt véghez, de 36 szenátort nevezett ki személyesen.

Kummer Lívia

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »