Kvótakereskedelem: újabb három nemzeti rendszer újraindulhat

A március 4-én újrainduló három ország nemzeti forgalmi jegyzékeivel tizenháromra emelkedik az ismét működő regiszterek száma. Az Európai Bizottság a biztonsági követelmények ellenőrzése után folyamatosan indítja újra a nemzeti emisszió-kereskedelmi jegyzékeket.

Január 19-én, az Európai Bizottság felfüggesztette a szén-dioxid azonnali piacán történő kereskedelmet, miután 475 000 európai uniós kibocsátási egység tűnt el a cseh nemzeti szén-dioxid regiszterből, és sorozatos támadások érték a rendszert ezen kívül még Görögországban, Észtországban, Lengyelországban és Ausztriában. A Bizottság határozata szerint minden nemzeti regiszternek zárva kellett maradnia addig, amíg nem felelnek meg legalább a minimális biztonsági követelményeknek.

Az Európai Bizottság február elején engedélyezte öt biztonságosnak ítélt nemzeti nyilvántartás újranyitását. Az azonnali piacra visszatérő vásárlók azonban gyanakvóak voltak, több kereskedő attól félt, hogy még nem beazonosított, lopott engedélyek vannak forgalomban.

Március 4-én a bolgár, ír és norvég emisszió-kereskedelmi forgalmi jegyzékek is újra megkezdhetik működésüket. A Bizottság áttekintette a három ország által benyújtott a rendszerek biztonságáról szóló jelentéseket. A három ország a jelentésekben megfelelő biztosítékkal szolgált arra, hogy a minimális biztonsági követelményeknek megfelelnek. Ezzel tizenháromra emelkedik az ismét működő rendszerek száma, mivel Belgium, Észtország, Franciaország, Németország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és az Egyesült Királyság jegyzékeit már korábban újranyitották.

A Bizottság folytatja a biztonsági intézkedések felülvizsgálatát és 24 órával korábban tájékoztat a tervezett újraindításokról.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek