Végleges helyett átmeneti egyezményben gondolkozik az izraeli kormányfő

Az izraeli Miniszterelnöki Hivatal meg nem nevezett forrása szerint Benjamin Netanjahu fontolóra vette, hogy egy minden kérdést tisztázó végleges izraeli-palesztin békeegyezmény helyett inkább átmeneti megegyezésre fog törekedni. Az izraeli kormányfő ugyan nemrég még egy átfogó békeegyezményt ígért mindössze egy év leforgása alatt, ám a régióban végbemenő változások és a palesztinok tárgyalóasztaltól való makacs távolmaradása miatt most gyors lépéseket tart szükségesenek. Angela Merkel német kancellár a múlt hónapban vetette Netanjahu szemére, hogy nem tesz egyetlen lépést sem a béke irányában. A vádakra reagálva a miniszterelnök megígérte, hamarosan új tervvel rukkol elő.

„A palesztinok nem állnak készen a konfliktust lezáró végleges megegyezésre a régi instabilitásának fényében” – idézi Netanjahut a Haaretz izraeli napilap – „Nem akarjuk elkerülni a végleges megegyezést, de az átmenti megegyezés a módja, hogy elérjük azt.” Az azonnal végrehajtható átmeneti egyezmény következtében ideiglenes határokkal megalakulhatna egy palesztin állam, miközben tovább folytatódnának a tárgyalások a konfliktus központi kérdéseit , azaz a határok, Jeruzsálem, a palesztin menekültek, illetve az izraeli telepek sorsának rendezését illetően.

A palesztinok szerint azonban egy átmeneti megegyezés csupán eszköz lenne Izrael kezében, hogy továbbra is megtartsák a vitatott területeket. Saeb Erakat palesztin főtárgyaló szerint „Ez a beszéd egy átmeneti egyezményről és a „szakaszos útról” arra világít rá, hogy ebben az izraeli kormányban nincs partnerünk a végső játszmához”. (Reuters)

Izraeli tisztviselők már régóta vitatkoznak arról, hogy nem lenne-e bölcsebb először egy átmeneti megállapodást aláírni, s csak azután vitát nyitni az állandó békeegyezményről. A két legismertebb kezdeményezés Shaul Mofaz Kadima-képviselőtől, illetve Avigdor Liberman jelenlegi külügyminisztertől származik. Azonban semmilyen forrás nem utal arra, hogy a kormányfő bármelyiket is felhasználta volna jelenlegi álláspontjának kialakításakor.

Németh Vera

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »