Tunézia: enged a tüntetők nyomásának a kormány

A tunéziai átmeneti kormány legalizálta a korábban betiltott mérsékelt iszlamista pártot, az an-Nahdát. A vezetés így próbálja elejét venni a további tüntetéseknek, amelyek folyamatosan zajlanak, mióta Zine al-Abedine Ben Ali távozott a hatalomból, és ők kerültek hatalomra. A kormány „erejét” jelzi, hogy már nyolc miniszter adta be a lemondását, köztük olyan is, amely ellenzékiként került a vezetésbe. 

A tüntetések egyik legfontosabb követelése az volt, hogy Rachid Ghannouchi pártját legalizálják, így elindulhasson a parlamenti választásokon, amelyet valószínűleg még idén megtartanak. A másik követelés a kormány távozására vonatkozik, amely részben már el is kezdődött: a miniszterelnök, Mohammed Ghannouchi vasárnap lemondott.

Az Amnesty International közben arra figyelmeztette a kormányt, hogy a korábbi, Ben Ali-ellenes demonstrációk során akár 200-an is életüket veszthették, így mindenképpen vizsgálatokra van szükség.

Ben Ali 30 évnyi elnöki uralom után január 14-én távozott a hatalomból, Szaúd-Arábiába menekült. A tunéziai diktátor elűzése volt a kiindulópontja a Közel-Keleten végigvonuló forradalmi hullámnak, amelynek eredményeként már Hoszni Mubarak egyiptomi államfő is távozni kényszerült.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »