A kormány átalakítása sem csillapítja a kedélyeket Bahreinben

A közel két hete tartó tüntetések Bahreinben – az uralkodó család békülékenységet célzó lépései ellenére – újabb szakaszba érkeztek. Hétfőn a mintegy ötszáz fős tömeg ezúttal az olajmonarchia parlamentjének épületéhez vonult, hogy követelje képviselőinek lemondását a tüntetések eddigi halálos áldozatainak tiszteletére. Az legnagyobb ellenzéki erő, az Alsóházban tizennyolc mandátummal rendelkező Al-Wefaq képviselői már korábban távoztak, éppen a biztonsági erők tüntetőkkel szemben tanúsított erőszakos fellépése miatti tiltakozásuk jeleként. Néhány nappal korábban éppen a Felsőház intézett felhívást az al-Wefaq képviselőihez, hogy foglalják el ismét helyüket az Alsóházban, hogy együtt munkálkodhassanak a reformok érdekében.

A február 14-én induló tüntetések és a demonstrálók elleni – az első néhány napban halálos áldozatot is követelő – erőszakos karhatalmi fellépés után Hamad király taktikát váltva reagált. Legidősebb fiát, Salman koronaherceget bízta meg, hogy nemzeti párbeszédet kezdeményezzen a tüntetők, ezen belül a bahreini társadalom többségét alkotó síita demonstrálók igényeinek kielégítésére. Múlt hétfőn a politikai foglyok szabadon engedésére, majd szombaton a kormány átalakítására került sor. A koronaherceg hétvégi nyilatkozatában olyan pozitív jelekről beszélt, melyek egy viszonylag nyugodt légkörhöz vezettek. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy vannak néhányan, akik nem akarnak reformokat és elfogadhatatlan eszközökkel próbálják azokat meggátolni. Az 1971 óta regnáló miniszterelnök, Khalifa ibn Salman Al Khalifa (az uralkodó unokaöccse) szintén optimista véleményének adott hangot: „A kormányba került új hozzáértő és elfogadott személyek a reform-folyamat jellegét tükrözik” – tudóstott a Bahrein hírügynökség.

Szombaton a radikális ellenzéki Haq-mozgalom feje, Hassan Mushaima is hazatért londoni száműzetéséből. Őt távollétében ítéltélték el állami épületek ellen tervezett terrorcselekmények és puccs tervezése miatt. Szeptemberben a bahreini kormány az Interpol segítségét kérte a letartóztatásához. A most hazatért Mushaima továbbra is bizalmatlan az uralkodó család irányából érkező reformígéretek tekintetében. „Mindig hazudnak. Megígérik, hogy csinálnak valamint, aztán mégsem teszik…Mi régóta párbeszédről beszélünk. Senki sem figyelt, senki sem hallott minket…Most csak azért figyelnek, mert nagy a nyomás. Amint a nyomásnak vége, ők sem fognak többé figyelni” – idézi A Haq vezetőjét a CNN.

Németh Vera

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »