Komoly uniós szankciók várnak a kormányra

Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, családjának öt tagját és további tíz líbiai hivatalos személyt érintenek azok a szankciók, amelyekről hétfőn döntöttek az Európai Unió tagállamai. A líbiai rezsimmel szemben életbe léptetendő szankciók elfogadását Fellegi Tamás energiaügyi miniszter jelentette be Brüsszelben kora délután.

Fegyverembargó és a felkelők elleni véres leszámolásban aktívan résztvevő líbiai vezetők ellen irányuló szankciók bevezetéséről döntött hétfőn az Európai Unió – jelentette be a sajtónak Fellegi Tamás, magyar nemzeti fejlesztési miniszter, aki a döntést hivatalosan meghozó energiaügyi tanács ülését elnökölte.

Az EU által meghozott büntetőintézkedések részben átültetik az ENSZ Biztonsági Tanácsának szombati határozatában foglalt szankciókat, részben azokon túlmenő önálló uniós válaszlépéseket is tartalmaznak. Ennek megfelelően az EU tagállamai azonnali hatállyal megtiltották fegyverek, töltények és más fegyverhasználathoz szükséges eszközök Líbiába történő exportját. Az Unió emellett azoknak az eszközöknek a kivitelét is leállította, amelyeket a líbiai rezsim bevethet a saját népe elleni belső represszióban.

A beutazási tilalom a tripoli rezsim 16 képviselőjére vonatkozik, köztük Kadhafi ezredesre és családjának ö tagjára. Mellettük további 20 olyan líbiai személy bankszámláit és egyéb Európában lévő ingóságait befagyasztják, akiknek közük volt a véres cselekményekhez.

Nem rendelte el ugyanakkor az Európai Unió a Líbiából Európába irányuló olaj- és földgáz export leállítását, Günther Oettinger energiaügyi biztos szerint azért, mert az olaj- és gázlelőhelyek többsége már nem a Kadhafi-klán ellenőrzése alatt van és így félő, hogy a szankciókkal „nem a megfelelő embereket büntetnék”.

Oettinger emlékeztetett rá, hogy a Líbiából származó olaj- és gáz behozatala nem túl számottevő, előbbi 10, utóbbi pedig 3 százalékát teszi ki a teljes uniós fogyasztásnak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy kőolajból elegendő tartaléka van jelenleg az EU-nak, ráadásul az OPEC és Oroszország is jelezte, hogy szükség esetén kész pótolni a kieső készleteket.

Az Unió energiaügyi biztosa a politikai bizonytalanságnak tulajdonítja a rendkívül magas olajárakat és úgy vélte, hogy ha a piac is látja, hogy nincsenek ellátási problémák, akkor az árak is hamarosan tetőzni fognak.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »