Három túsz kiszabadult az Iszlám Maghrebi al-Káida fogságából

Az Iszlám Maghrebi Al-Káida (AQMI) nevű észak-afrikai terrorszervezet szabadon engedte három túszát: egy francia nőt, egy togói és egy mali férfit – tudta meg az AFP francia hírügynökség. A túszok négy társukkal együtt még szeptemberben kerültek a terroristák kezére, amikor Niger északi részén, Arlit közelében fekvő uránlelőhelyen végeztek munkálatokat francia vállalatok kötelékében. A négy további fogvatartott sorsa bizonytalan. Ők mindannyian francia férfiak. A hét fogollyal kapcsolatban korábban maga Oszama bin Laden is megszólalt: egy videoüzenetben a francia csapatok Afganisztánból való azonnali kivonását, és a burka viselését tiltó francia törvény megszűntetését követelte a túszokért cserébe.

A terroristák engedményének hátterében a Libération francia napilap szakértője szerint az állhat az események hátterében, hogy „rendszerint zavarja őket, ha nő is van a túszaik között, a togói és mali féfinak pedig nem volt kereskedelmi értéke a szemükben”. Az AFP egy helyi forrásra hivatkozva a terrorsitáknak adott váltságdíjról is beszámolt, de a túszokat korábban foglalkoztató Areva vállalat nem erősítette meg az értesülést. Ennek ellentmondani látszik ugyanakkor az a tény, hogy Nicolas Sarkozy elnök  közleményben mondott köszönetet mindazoknak, akik segítettek a szabadító akció levezénylésében, különösen a túszokat foglalkoztató francia cégeknek. A Libération cikkírója szerint 2003-óta összesen 50 millió eurót költött Franciaország váltságdíjakra.

Velkey György

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »