Megelőznék a magasabb inflációt a jegybankok

Annak ellenére, hogy a Forbes még „szelíd mértékű inflációt” jövendölt számukra 2011-re, az utóbbi időben mégis egyre nagyobb fejtörést okoz a latin-amerikai államok többségének az a növekvő infláció, melyet – amint arról korábban beszámoltunk – az élelmiszerárak növekedése is gerjeszt. Mexikó kivételével minden a régió minden országa emelkedésről számolt be – még a tavalyi éllovas Peru is, mely a térség legalacsonyabb inflációs mutatószámával büszkélkedhetett.

A világszerte – főként spekuláció hatására – elszabadult élelmiszer- és energiaárak szinte mindenhol veszélyeztetik az inflációs cél elérését. A nyomás elleni védekezésként a jegybankok többsége az alapkamat növelését jelölte meg, annak ellenére, hogy ez később még visszaüthet – írja az Infolatam. Szakértőik a magasabb alapkamat tőkevonzó képességével és a nemzeti valuta értékének növekedésével érvelnek a lépés mellett.

Brazíliában például az idei 4,5 százalékos inflációs célt közel másfél százalékkal meghaladja a legutóbbi szakértői becslés, míg a chilei jegybank az inflációs várakozásoknak engedve 3,5%-ra emelte a jegybanki alapkamatot az árszínvonal érdekében.

A Reuters információi szerint a kolumbiai központi bank a vártnál hamarabb emeli meg a referencia-kamatlábat (mely a bankközi hitel kamatlábak hivatalos, naponta megállapításra kerülő értéke), ugyancsak az inflációs szorítás miatt. Peru pedig az elmúlt két hónapban már második alkalommal tette meg ugyanezt a lépést.

Solti Ágnes

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »