Csalóka számokat tett közzé a nagybank

A nettó eredmény 279 millió euróra ugrott a negyedik negyedévben, a piaci konszenzus 270 millió euróval kalkulált. A csinos számok mögött azonban a szektortársaknál „megszokott” motívumok húzódnak meg, amelyek értelmében jelentős mennyiségű céltartalékot szabadítottak fel a negyedévben, amely a nettó eredményt pumpálta az időszakban. Természetesen elképzelhető, hogy egyes divízióknál valóban csökkentek a kockázati költségek, de portfóliószinten lényegében minden régiós kereskedelmi bank lassú romlást tükröző tendenciákról beszél.

A céltartalékképzés egyébként két éve nem látott mélységbe esett, és bő 8%-kal maradt el az elemzői várakozásoktól, ennek köszönhetően a problémás hitelek aránya is relatíve alacsony maradt (7,6% vs. 7,9% konszenzus).

A működést tekintve a magyar és a román egységek nyújtották a leggyengébb teljesítményt, a hazai leányt emellett a bankadó is sújtotta. Mindezek ellenére azonban az Erste továbbra is tartja 65 eurocentes osztalékjavaslatát a tavalyi év eredményének terhére, amely egybevág a piaci várakozással.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »