Változások lesznek Chicagóban

Rahm Emanuel, Obama előző jobbkeze nyerte a chicagói polgármesteri választásokat. Ez a győzelem ugyan véget vethet a Chicagóban tapasztalható kisebb politikai csatározásoknak, azonban Emanuelnek szembe kell néznie a Városi Tanáccsal és egy megfelelő párbeszédet kell kialakítania velük, ami a testület ellenállása miatt nem lesz egy könnyű feladat.

Változások Chicagóban

A leköszönő Robert M. Daley 22 évig volt a város polgármestere, így az emberek akár kedvelték, akár ellenezték a döntéseit, ennyi idő alatt megszokták a stílusát. Az új polgármester, Rahm Emanuel stílusa azonban inkább kíméletlen és kemény, így a választás nagy változást jelenthet a lakosok számára. A Fehér Házból való távozása óta Emanuel stílusa kevésbé volt szókimondó és gúnyos, viszont néhány lakos szerint a politikai döntések meghozatalakor Emanuel mégis visszatér majd a régi, megszokott modorához. Ha ez mégsem következne be, az biztos, hogy Daleyhez képest nagy változást fog jelenteni, ezt maga az új polgármester is kijelentette az első sajtótájékoztatóján – számol be a The New York Times. Emanuel kifejtette, hogy a tervei megvalósítása érdekében együtt fog működni a városi tanáccsal.

Az együttműködés egy új kapcsolatot fog teremteni a polgármester és a Tanács között, ami nem lesz egy egyszerű feladat. A városnak nagy kihívásokkal kell szembenéznie és ehhez szükség van a döntéshozók megfelelő párbeszédére. Megkérem a Tanács tagjait, hogy legyenek a partnereim a reformok kidolgozásában: ha van egy jó ötletük a költségek csökkentése terén, nyugodtan forduljanak hozzám” – mondta el Emanuel az első sajtótájékoztatóján.

Emanuelnek azonban sok nehézsége lesz a Tanáccsal, ugyanis olyan elengedhetetlen reformokra lesz szükség Chicagóban, amelyek a testület ellenszenvét és elutasítását válthatják ki, megakadályozva ezzel a fejlődést. Emanuel már most kijelentette, hogy tervei között szerepel ezer rendőrtiszt felvétele, a hulladékszállítás rendszerének megváltoztatása, valamint a forgalmi adó növelése. Ezen tervek végreahajtásához azonban szüksége lesz a Tanács támogatására is. Az új polgármester nincs könnyű helyzetben, mivel olyan kérdésekben kell megoldást találnia, mint például a munkanélküliség, biztonság, iskoláztatás problémája. Ezen kívül a költségvetési hiányt is kezelnie kell.

A város hírnevének jót tehet majd az, hogy Barack Obama jó kapcsolatban van Emanuellel és ezáltal Chicagón kívül is nagyobb mértékben fog az emberek tudomására jutni, hogy mi történik ebben a városban. Így azonban Emanuel esetleges kudarcairól is mindenki hamarabb fog értesülni.

Fülep Ágnes

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »