A brazilok Európában bankolnak

A svájci Központi Bank adatai szerint a brazilok által, elsősorban genfi és zürichi fiókokba befektetett pénz nagyjából 6 milliárd dollár, azonban néhány bankár szerint a valós összeg ennek akár a tízszerese is lehet.

A hivatalos adatok szerint a brazilok – svájci pénzintézetekben őrzött – vagyona már meghaladja kínai, indiai és szaúd-arábiai állampolgárok által befektetett összeget, írja az El País.

Ezeknek az összegeknek a nagy része nem kerül bele a pénzügyi mérlegbe, így az átutalások miatti, esetleges más pénzügyi folyamatokba való beavatkozás terhét magánbankok viselik. Sokan azért választják a befektetés eme formáját, mert a brazil állam hozzájárul ahhoz, hogy az állampolgárai külföldi bankokban tartsák a pénzüket, azzal a feltétellel, ha ez az összeg nem a politikához köthető munkavégzésből származik, továbbá, a külföldi pénzintézetben való számlanyitást nem titkolják el, és továbbra is adóznak az elhelyezett összegek után.

A nyilvánvaló, hatalmas összegek idegen bankokban való „elrejtése” miatt a hatóságok azt fontolgatják, hogy egy bizonyos járulék befizetése után a pénzösszeg szabadon visszakerülhessen az országba.

Sándor Nóra

Friss hírek