Szabadlábon a vereckei magyar emlékmű rongálói

Szabadlábra helyezte és csoportosan elkövetett garázdasággal vádolta meg hétfőn Kárpátalján a  bíróság a szélsőjobboldali Szvoboda párt megyei szervezetének három vezetőjét, akiket a vereckei magyar honfoglalási emlékmű felgyújtásának gyanújával két napja vettek őrizetbe – adta hírül a munkácsi mukachevo.net hírportál.

A jelentés szerint Oleg Kucin, a párt kárpátaljai szervezetének elnöke szabadlábra helyezését követően elmondta, hogy a rendőrök durván bántak vele, nem engedtek hozzá ügyvédet, s miután megtagadta a vallomástételt, Volócról Szolyvára szállították, ahol köztörvényes bűnözőkkel zárták egy cellába. Azt is közölte, hogy kétnapos őrizete alatt nem kapott sem élelmet, sem vizet – írja az MTI.

Kucin két társa beismerte, hogy részt vett a Vereckei-hágón található magyar honfoglalási emlékmű szombat hajnali felgyújtásában.

A helyileg illetékes volóci járási bíróság helyezte szabadlábra a tetthely közelében őrizetbe vett pártvezetőket, egyúttal csoportosan elkövetett garázdasággal vádolta meg őket, az ukrán büntetőtörvénykönyv 2. részének 296. cikkelye alapján, amely négy-öt éves szabadságvesztést ír elő a közrend hasonló jellegű megsértésének esetére. A vád alapján a bíróság bármikor elrendelheti a gyanúsítottak újbóli őrizetbe vételét.

Nem első ízben történt, hogy megrongálták az emlékművet, de most először sikerült elfogni a tetteseket.

A zakarpattya.net honlapon február 21-én megjelent hír szerint, a kárpátaljai ukrán szervezetek még nem alakították ki álláspontjukat az emlékmű rongálásával kapcsolatban, és illusztrációként a megrongált emlékmű képe mellett olyan képet közölnek, amelyen a magyar honvédek kivégzést tartanak, ezzel utalva és összekötve a rongálás kérdését az 1939-es eseményekkel.

Kitekintő / Kárpátinfo.net / Kárpátalja Ma

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »