Újraindultak a Fülöp-szigeteki béketárgyalások

A Fülöp-szigetek kormánya hat év után újrakezdte a béketárgyalásokat a kommunista felkelőkkel. Az Oslóban folyó párbeszéd órákkal azt követen kezdődött meg, hogy a kommunista gerillák vezérét, Allan Jazminest letartóztatták gyilkosság és lázadás vádjával a Fülöp-szigeteken. A hétfőig tartó megbeszélések célja, hogy véget vessenek a 42 éve tartó zavargásoknak, amelyek eddig több tízezer életet követeltek. A tárgyalás alatt fegyverszünet lépett életbe, és bár a vezetők és szakértők nem várnak azonnali eredményt, remélik, hogy a felek meghosszabbítják a fegyvernyugvást és további találkozásokra is sor kerül majd.

A felek tavaly decemberben Hongkongban egyeztek meg a februári tárgyalásokról, illetve több bizalomépítő lépésről. A Fülöp-szigeteki hadsereg és a kommunista katonák karácsonyra fegyverszünetet kötöttek egymással – mely egyébként a leghosszabb fegyvernyugvás az elmúlt évtizedben –, valamint az elnök, Benigno Aquino 43 egészségügyi dolgozót engedett szabadon, akiket lázadás vádjával ítéltek el. A Kommunista Párt (CPP) tagjai azonban attól tartanak, hogy Allan Jazmines letartóztatása alááshatja a tárgyalás sikerét, így az ő, valamint további 350 politikai fogoly kiengedését is követelik.

A kommunisták az országban működő számos fegyveres felkelő csoport egyike. A CPP 1973-tól a szocializmus elterjesztése érdekében megindította a – korábban Mao Ce-tung által meghirdetett – „nép harcát”, ami több évtizedes lázadásokat és összecsapásokat eredményezett. A legutóbbi, 2004-ben tartott béketárgyalásokat azután függesztették fel, hogy az Új Néphadsereg –, a CPP katonai szárnya – felkerült az Egyesült Államok és az Európai Unió terroristacsoportokat jegyző listájára, mely lépésért a kommunisták a Fülöp-szigeteki kormányt okolták.

Nyitrai Emese Judit

Felkapott hírek

Friss hírek