USA: meg kell szüntetni a közép-amerikai drogfolyosót

Az Egyesült Államok megelégelte, hogy a közép-amerikai országokon keresztül érkezik hozzá a kábítószerek zöme. Az Obama-adminisztráció úgy véli, az eddigi nemzeti szintű megközelítés nem elegendő, ideje az együttműködést regionális szintre emelni.

Új korszakba lép a szervezett bűnözés elleni harc – ez volt a szlogenje William Brownfield,  nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó amerikai megbízott közép-amerikai útjának. A szakmai berkekben „drogcsászárnak” nevezett Brownfield Guatemalában, Hondurasban, El Salvadorban és Kolumbiában készítette elő a terepet Obama elnök márciusi látogatásának.

Az Egyesült Államok kormánya egy átfogó regionális biztonsági tervet készít, amelyben a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem, az illegális fegyverkereskedelem, a nemzetközi bűnszövetkezetek és a terrorizmus megfékezése szerepel. Ezek olyan kihívások, amelyeket nem állítanak meg az országhatárok, ezért ezek megszüntetése közös érdek. Egyelőre csak egy Közép-Amerikát érintő terv kerül kidolgozásra, amely keretet ad a régió országaiba érkező jelenlegi támogatásoknak, a Merida-kezdeményezésnek és a Kolumbia-tervnek (Plan Colombia). E szerint nagyjából 200 millió dollár juthat hét közép-amerikai országhoz

Közös érdekünk a szervezett bűnözés megállítása, amit Mexikóban és Közép-Amerikában a kábítószer-kereskedelem táplál – nyilatkozta Michael Shifte, az Amerika-közi párbeszéd elnöke a BBC Mundonak.

A nemzetközi szervezett bűnözés legtipikusabb példája, hogy a Kolumbiában előállított kokaint a közép-amerikai folyosón keresztül Mexikóba szállítják, onnan pedig helyi drogkartellek juttatják át a határon az Egyesült Államokba. Az USA Latin-Amerikába akkreditált diplomatáinak becslései szerint évente 250 tonna kokain érkezik az országba az „átjárón” keresztül. A koncepcióváltás tehát szükséges, a nemzetközi kábítószer-kereskedelem elleni fellépés csakis amerika-közi összefogással valósítható meg hatékonyan.

Bizonytalan szomszédság

Az Obama-adminisztráció szerint nem kizárólag a kábítószer-kereskedelem jelent biztonsági kihívást a régióban, a csempészet, az illegális fegyverkereskedelem, a nőkkel és gyerekekkel szembeni szexuális visszaélés, mind-mind olyan probléma, amely a közbiztonságot súlyosan veszélyezteti. A biztonsági kihívásokkal szembeni küzdelemre nem csak a fegyveres erőket kell felkészíteni, hanem a politikai vezetés szemléletmód-váltása is elengedhetetlen – állítja az amerikai vezetés.

Ezek a bűnszövetkezetek nem gerillaszervezetek, ugyanis hiányzik a politikai vagy filozófiai-ideológiai háttér. A céljuk egyszerű: minél gyorsabban meggazdagodni a kábítószer-kereskedelemből. Mindegyik említett ország területén van ilyen bűnszövetkezet, akár maffiának, akár kartellnek vagy bandának nevezzük őket, csak egy a céljuk, az anyagi gyarapodás – elemezte William Brown a közép-amerikai helyzetet.

Azért a pénz az úr

Az új terv, a Közép-amerikai Regionális Biztonsági Kezdeményezés (CARSI) együttműködési foka még nem teljesen tisztázott, egyelőre a közép-amerikai régió országainak összefogásáról van szó. A lehetőség azonban nyitva áll, hogy a későbbiekben a kezdeményezés az egész amerikai kontinensre kiterjedjen Alaszkától egészen a Tűzföldig. Néhány elemző szerint a folyamat a Közép-amerikai Biztonsági Folyosó koncepciójának intézményesülése irányába mutat. Ez jó hír Kolumbia és Mexikó számára is, ugyanis arra használhatnák a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben szerzett tapasztalataikat, hogy a régióbeli szomszédaikat felkészítsék a szervezett bűnözéssel szembeni harcra.

Kolumbia egyenesen lelkesedik az ötletért, hajlandó lenne megosztani értékes tapasztalatait más latin-amerikai országokkal, amennyiben Washington anyagilag is támogatná ebben.

Eddig minden gyanús ügyre külön-külön mértünk csapást, most azonban teljes akciótervet kellene kidolgozni a kábítószer-kereskedelem megfékezésére, amelyet akár mások számára is hajlandóak vagyunk elérhetővé tenni. – mondta el Rodrigo Rivera, kolumbiai védelmi miniszter.

Az optimista hozzáállás ellenére, több akadály gördül a regionális együttműködés elé, ilyen Honduras diplomáciai elszigetelődése, a Costa Rica és Nicaragua közötti határvita, illetve az, hogy az Egyesült Államokbeli republikánus ellenzék sokallja a demokrata kormányzás külföldi segélyeinek mértékét.

Összehúzzák a nadrágszíjat

Az USA a republikánus ellenzék nyomásának engedve kénytelen volt megszorításokat bevezetni a 2012-es költségvetést illetően. A dél-amerikai régióra kivetített támogatás így 701 millió dollárról 565 millióra csökkent. A pénzforrás apadását azzal magyarázza az Egyesült Államok kormánya, hogy számára Izrael, Pakisztán és a közel-keleti országok sorsa a kulcsfontosságú. Mexikó így nagyon pórul járt a 2010-es évhez képest, a 260 milliós támogatást az északi nagy testvér mindössze 8 millióra csökkentette. Kolumbia 55 millióját is megnyirbálták, az ország ezentúl csak 44 millió dollár támogatást kap.  Ezzel szemben Izrael 3 milliárd, míg Egyiptom 1,5 milliárd dollárt kap az Egyesült Államoktól.

Az USA költségvetésének 1%-át fordítja nemzetközi segélyekre és támogatásokra. Nagyjából 47 milliárd dollárra tehető az összeg, amelyet a kábítószer-kereskedelem és a terrorizmus megfékezése mellett az éhínség megszüntetésére és a betegségek terjedésének megállítására fordít.

Ebből az amerikai kormány a kábítószer-kereskedelem megfékezésére tavaly 1,5 milliárd dollárt költött, míg idén az összeg 340 millióval kevesebb. A latin-amerikai országok a legnagyobb vesztesei a megszorításoknak, ugyanis a legnagyobb arányban tőlük vonta meg az USA a támogatást. A nagy testvér magyarázata szerint a drogkereskedelem fókusza Afrikába tolódott. Így a Szudánnak, Kongónak, Kenyának és Libériának tavaly juttatott pénzösszeg mintegy megháromszorozódott, idén eléri a 91 millió dollárt.

Az Egyesült Államok bízik abban, hogy a kezdeményezéssel beindul a párbeszéd és az összefogás a szervezett bűnözés elleni harcban a régió országai között. A CARSI sikere az USA szerepvállalásának csökkenését eredményezhetné a kábítószer-kereskedelem elleni harcban, ehhez azonban Obamának meg kellene szereznie a latin-amerikai országok politikai vezetésének elkötelezettségét is.

Marosvölgyi Dóra

Friss hírek