Visszafoglalták az utcákat a bahreini tüntetők

„Ma felszabadítottuk Bahrein egy kis részét. Holnap egész Bahreint felszabadítjuk” – újongott az örömittas tüntetők egyike a Reuters hírügynökség munkatársának, miután a többezres tömeg megfutamította a teret biztosító rendőri erőket.

A tüntetések központjaként szolgáló Pearl-teret a csütörtöki négy halálos áldozatot követelő összecsapásokat követően a hadsereg egységei szállták meg. A koronaherceg parancsára a katonák szombaton a kora délutáni órákban visszavonultak, s helyettük rendőri erők vették át a rendfenntartó szerepet. A kör alakú térre azonban több irányból meginduló tömeget a rendőrök képtelenek voltak feltartóztatni, így végül a távozás mellett döntöttek. Az örömittas tüntetők zászlókat és virágokat lengetve győzelemnek tekintik a tér visszafoglalását. Ismételten átmeneti sátortábort és kórházat állítottak fel, ami azt mutatja, hogy hosszabb távú maradásra készülnek.

A koronaherceg párbeszédre sürgető korábbi felhívását az al-Wefaq, a legnagyobb síita ellenzéki erő korábban azzal utasította el, hogy addig lehetetlen leülni, míg a katonák uralják az utcákat. És bár a hadsereget már visszavonták, a tüntetők egyelőre mégis vonakodnak tárgyalóasztalhoz ülni. „Nincs különbség aközött, hogy az embereket a katonaság vagy a rendőrség gyilkolja le”  – idézi a BBC brit hírügynökség Ibrahim Mattart-, az al-Wefaq egyik tagját.

Az Al-Jazzera helyszínen tartózkodó munkatársa szerint, sok tüntető már nem is akar tárgyalni. A követelések egyre radikálisabbá váltak, míg egyesek csak a kormány, ill. a miniszterelnök leváltását, mások már magának a királynak a távozását követelik.

A feszültség csökkentése érdekében Salman bin Hamad al-Khalifa koronaherceg – az esti órákban közvetített beszédében – új éra kezdetét ígérte az elégedetlenkedőknek, míg a szakszervezetek szövetsége általános sztrájkra hívott fel vasárnaptól.

Németh Vera

Friss hírek