Lassan mindenki elhagyja Obamát

Míg az amerikai elnök új szóvivője megtartotta első sajtótájékoztatóját, az adminisztráció újabb tagjai búcsúztak el a héten.

Bill Daley, fehér házi kabinetfőnök szerdán bemutatta Jay Carney szóvivőt, aki Robert Gibbst követi e poszton – írta a The Washington Post. Carney, Joe Biden alelnök melletti kommunikációs igazgatói posztját adta fel. Ezt megelőzően a Time magazin washingtoni irodájának volt helyettes vezetője, de dolgozott a CNN-nél is újságíróként és elemzőként. Bár a kiválasztást washingtoni források szerint körültekintő procedúra előzte meg, már az elején ő tűnt befutónak.

Mint ismert, Obamát baráti szálak fűzik Gibbshez, aki egyben az elnök egyik legfontosabb tanácsadója volt nem csak kommunikációs, de politikai kérdésekben is. Többen aggódnak ugyanakkor, Carney is ugyanúgy be lesz-e csatornázva az adminisztrációhoz, mint elődje. Egy biztos azonban, az újságírók jobb modort és több udvariasságot várnak, mint elődjétől, a gyakran igencsak nyers Gibbstől.

Carney érkezése nem minden előzmény nélkül való, már január 6-án bejelentették hivatalba lépését az adminisztráció 13 további új tagjával együtt. Az átalakításokkal Obama célja az, hogy a kedvezőtlen közvélemény kutatási eredmények miatt középre pozícionálja magát a belpolitikában. Az első két év törvényhozási programját követően és különösen azután, hogy a republikánusok a Képviselőházban többséget szereztek, másfajta kommunikációs megközelítésre van szükség. Legközelebbi bizalmasai, például Gibbs, vagy David Axelrod pedig részt vesznek majd az elnök 2012-es újraválasztásáért folytatott kampányban.    

Bill Burton, szóvivő-helyettes – aki állítólag szerepelt a szóvivőjelöltek között is – és Sean Sweeney, a „kabinetfőnök kabinetfőnöke”, Rahm Emmanuel embere szintén elhagyja a Fehér Házat péntekig. Nyilatkozataik szerint saját politikai és stratégiai tanácsadó céget hoznak létre.

Perényi Krisztián

Friss hírek