Zombor 262 éve szabad királyi város

Díszüléssel, együttműködési megállapodások aláírásával, filmvetítéssel, ingyenes színházi előadással ünnepelte Zombor a város napját, február 17-ét. Az önkormányzat tegnap délben a Népszínházban ünnepi ülést tartott, amelynek szónoka a városi képviselő-testület elnöke, mgr. Siniša Lazić volt. Beszédében hangsúlyozta, hogy a 262 évre visszatekintő tradíció egy Európa kulturális értékei közül, a határon átnyúló kapcsolatok megerősítése pedig a megbékélést szolgálja a régióban, és hozzájárul az életminőség javításához.

Az ünnepségen Zombor testvérvárosainak polgármesterei is szóltak az egybegyűltekhez. Baja és Zombor 45 éve testvérváros. Zsigó Róbert, Baja polgármestere hangsúlyozta, hogy ebben a tisztségében a két városban élő kisebbségek egymáshoz közeledésének további lehetőségeit szorgalmazza, parlamenti képviselőként pedig abbeli reményének adott hangot, hogy a két város közel fél évszázados kapcsolatának gyakorlata előremozdíthatja Szerbia uniós csatlakozását. Gajda Péter, Kispest polgármestere üzenetét Patek Gábor kabinetfőnök tolmácsolta, majd saját meglátásának hangot adva rámutatott, hogy Zombor és Kispest nyolc évre visszatekintő együttműködése, az önkormányzatok kapcsolata, a diákcsere, a kulturális és sportkapcsolatok felbecsülhetetlen tapasztalatot jelentenek az integrálódó Európa gyakorlatában. Bojan Šrot, a Zomborral 1986-tól testvéri kapcsolatot ápoló Celje polgármestere a kölcsönös tapasztalatokat értékelve kiemelte, hogy a két város gyakorlata igazolja, hogy nem csupán a városról kell gondot viselnie az önkormányzatnak, hanem a benne élő emberekről, a benne működő intézményekről is.

Szeretet és gondoskodás nélkül nem lehet várost vezetni – foglalta össze. Az ünnepi ülésen hitelesítették Zombor város és a macedóniai Veles község testvérkapcsolatát. Az okmányt Nemanja Delić zombori, és Goran Petrov velesi polgármester írta alá. A macedón testvérváros első embere rámutatott, hogy voltaképpen hasonló kultúrájú, hasonló emberek virtuális barátságát jelző irat került hitelesítésre, ami a hagyományoktól indulva új horizontokat nyit a kölcsönös fejlődés irányába. A zombori Városi Múzeum és a szlovéniai Celje Tartományi Múzeuma együttműködési megállapodását a két intézmény igazgatója, Branimir Mašulović és Stane Rozman hitelesítette.

Az ünnepség résztvevőinek levetítették Mile KeskenovićZombor egykor és ma című rövidfilmjét, a rendezvényt a Iuventus Cantat ifjúsági vegyes kórus föllépése színesítette.  A város napján este hat órakor megnyílott a Városi Múzeumban a szlovén Franc Pajtler gyűjteményéből származó gombtörténeti kiállítás. Este nyolc órától az érdeklődők ingyen nézhették meg a Népszínházban a Mirandolina című előadást.

A város napja alkalmából ma gazdasági vezetők találkozójára kerül sor a Körzeti Gazdasági Kamarában, ahol Tatjana Maglić, a zombori kamara igazgatóbizottságának elnöke együttműködési megállapodást ír alá a velesi kamara elnökével, Trajče Trajkovval.

A Vöröskereszt városi szervezetében a délelőtt folyamán megbeszélést tartanak a macedóniai, a vajdasági és a zombori Vöröskereszt képviselői. Az időszerű témák megvitatásában részt vesz Milčo Trajkov, a macedón Vöröskereszt elnöke, prof. dr. Boriša Vuković, a Vöröskereszt vajdasági szervezetének elnöke, valamint titkára, mgr.Sinjka Somer, és Gordana Savin, a szervezet zombori tagozatának titkára.

Magyar Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »