Bugár: nem tudtunk a szerződéstervezetről

Semmilyen koalíciós tárgyaláson nem volt szó a magyar-szlovák kettős állampolgárság szabályozásáról szóló államközi szerződéstervezetről, melyet a szlovák fél a héten juttatott el Budapestre – jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke.Bugár a Bumm kérdésére elmondta, a szerződéstervezet a belügyminisztérium anyaga, sem a Híd, sem más kormánypárt nem vett részt a kidolgozásában és nem is tudtak róla.

„A tervezet talán még a Matovič-féle javaslatnál is keményebb“ – jelentette ki, hozzátéve, a dokumentumban viszont nem esik szó szankciókról. Bővebben nem kívánta kommentálni a tervezetet, mondván, nem volt lehetőségük beleszólni tartalmába.

Kifejtette, nehezen tudja elképzelni, hogy Budapest és Pozsony rövid távon megköti a kettős állampolgárságot szabályozó államközi szerződést. „Ezért mi mindenképp szeretnénk a parlamentben módosítani a Fico-féle törvényt, hiszen napról-napra többen veszítik el szlovák állampolgárságukat. Az elkövetkező napokban tárgyalni fogunk, elsősorban azokkal a kormánypárti képviselőkkel, akik nem támogatták a koalíciós javaslatot, így Igor Matovičékkal, illetve Radoslav Procházkával. Megpróbáljuk megszerezni a 76 szavazatot“ – nyilatkozta Bugár.

Hozzátette, jelenleg továbbra is a kis híján elfogadott koalíciós törvénytervezet a kiinduló pont. A javaslatot elutasító honatyáktól meg fogják kérdezni, mit kérnek, mik az elképzeléseik, milyen feltételek mellett tudják támogatni az ellentörvényt módosító koalíciós javaslatot. Bugár szerint a fő cél továbbra is az, hogy ne büntessék a másik állampolgárságot felvevő személyeket. A parlament márciusi ülésén megpróbálják újra elfogadtatni a törvényt.

Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »