Alkotmánymódosító lázban ég Ecuador

Az alkotmánybíróság jóváhagyta Rafael Correa ecuadori elnök alaptörvényt módosító javaslatát. Ennek legfontosabb és legjobban kritizált sarokpontjai az igazságszolgáltatás átstrukturálása és hatékonyabbá tétele, illetve a média-felügyeletet szabályozó tanács felállítása. Az elnök javaslatában szerepel továbbá az állatok gyilkolását megjelenítő játékok betiltása, az előzetes letartóztatás időtartamának kiterjesztése és a befektetési bankárok ügyleteinek korlátozása is.

Az alkotmánybíróság jóváhagyása után ismét Correán a sor, hogy a végső szöveget elfogadja, ezután a Nemzeti Választási Tanács feladata lesz, hogy hét napon belül kihirdesse a népszavazás időpontját. Azt két hónapon belül le is kell bonyolítani, így az ecuadori választópolgárok legkésőbb április végén dönthetnek arról, hogy elfogadják-e az alaptörvény módosítását.

Az Amerika-közi Emberjogi Bizottság kritikus szemmel figyeli az eseményeket, Hernán Salgo a Bizottság volt elnöke szerint a törvényhozás átalakítása és jogainak “hatékonyságnövelés indokával” leplezett megnyirbálása komoly aggályokat jelent, hiszen felborítja az állam működésének alapelvét jelentő fékek és ellensúlyok rendszerét.

Roberto Lopez ügyvéd szerint az intézkedések több ponton sértik az Amerikai Emberjogi Konvenciót, mivel azok nem veszik figyelembe a személyes szabadságjogokat, a szólás- és sajtószabadságot.

Az ellenzéki Carlos Vera fél attól, hogy a módosított alkotmány Ecuadorban egy Chávez Venezuelájához hasonló diktatúrát fog létrehozni.

Marosvölgyi Dóra

Friss hírek

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply