Soros-támogatás a magyar-szlovák civil kapcsolatok javítására

A Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány támogatja a magyar-szlovák civil együttműködést, a nemzetek közti viszálykeltés visszaszorítása érdekében – közölte a Soros Szükségalap szerdán.

Közös pályázatot hirdet az előítéletek és a nemzetek közti viszálykeltés visszaszorítása érdekében a Soros György által alapított Nyílt Társadalomért Alapítvány magyar és szlovák szervezete. A cél egymás társadalmi és etnikai identitásának tiszteletben tartása, a politikai közéletben erősödő magyar- és szlovákgyűlölet felszámolásának elősegítése. Az összesen mintegy 200 ezer dolláros (közel 150 ezer eurós – 40 millió forintos) keretösszegre civil szervezetek, alkotóközösségek, kulturális műhelyek közös jelentkezését várják a határ két oldaláról március 4-ig – áll a közleményben.

A dokumentum szerint a szlovák-magyar kapcsolatok meglehetősen ellentmondásosan alakultak az elmúlt években. Miközben a politikában konfliktushelyzetek és provokatív megnyilvánulások követték egymást, és a közéletben erősödött a verbális agresszió, addig több száz intézmény, civil szervezet, üzletember és művész működött-működik együtt sikeresen. Az együttélés pozitív példái a legtöbb esetben azonban láthatatlanok maradnak a szélesebb közvélemény előtt.

A szlovákiai Nyitott Társadalom Alapítvány (OSF Bratislava) és a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSI) Magyar Szükségalapja ezért közös pályázati felhívást tesz közzé olyan programok támogatására, amelyek elsődleges célja a szlovák-magyar kulturális és társadalmi kapcsolatok erősítése, valamint a két nemzet közötti kölcsönös megértés elősegítése. A pályázat célja az idegengyűlölet és a nemzetek közötti viszálykeltés visszaszorítása, a kultúrák közötti tájékozódás segítése, az előítéleteket és társadalmi sztereotípiákat felszámoló kommunikációs csatornák kiépítése.

Egy pályamunkát legkevesebb két (egy szlovák és egy magyar) partnerszervezet nyújthat be közösen, egy projektre legfeljebb 5000 euró támogatási összegig. Előnyt jelent a pályázók részére, ha a projektet nem Pozsonyban vagy Budapesten, hanem a fővárosokon kívül valósítják meg. A program koordinátora szlovák részről Jana Malovičová, magyar részről pedig Krasztev Péter. A pályázat benyújtásának végső határideje: 2011. március 4. A magyarországi bejegyzésű pályázók a www.osiszuksegalap.hu honlapról, a szlovákiai bejegyzésű pályázók pedig a www.osf.sk oldalról tölthetik le a jelentkezési űrlapot.

A Nyílt Társadalom Alapítványok több mint 70 országban tevékenykednek, hogy elősegítsék az aktív és toleráns demokratikus rendszerek működését, amelyekben a kormány felelősséggel tartozik állampolgárainak – áll a közleményben.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »