Valentin-nap Iránban

Iránban február 14. valószinű nem a szerelmesek napja lesz. A két legfontosabb ellenzéki vezető tömegdemonstrációkat szervez erre a napra. Céljuk, hogy újra beindítsák az ellenzéki mozgalmat.

A 2009-es események óta keveset hallhattunk az iráni ellenzékről, ami az utóbbi hónapokban – a tunéziai és egyiptomi események hatására – megváltozott. Elsőként a szakértők kezdték az észak-afrikai eseményeket hol a ’79-es forradalomhoz, hol a 2009-es választások utáni iráni helyzethez hasonlítani. Mindeközben aktivizálódott az iráni ellenzék, február 14-re felvonulást szerveznek Teheránban, hogy ezzel fejezzék ki szolidaritásukat az tunéziai és az egyiptomi néppel.

Az iráni Zöld Út a Reményért ellenzéki csoportosulás két vezetője, Mir Hosszein Muszavi és Mehdi Karrúbi február 1-jén találkozott, amikor megállapodtak az időpontban. A két vezető az iráni belügyminisztériumtól engedélyt kért a szabad vonulásra. A „zöldek” mellett több kisebb ellenzéki csoportosulás is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A hétfőre meghirdetett tüntetés számára Facebook oldalt is létrehoztak, melynek létszáma folyamatosan nő, alig két nap alatt duplájára emelkedett, jelenleg 43 ezer tagot számlál. Bár az ellenzékiek reménykednek, tény, hogy az utóbbi húsz hónapban egyetlen ellenzéki megmozdulás sem kapott engedélyt a belügyminisztériumtól. Sokak szerint ez teszt lehet az iráni kormány számára is, hiszen az állam vezetői szóban kiálltak mind a tuniszi, mind a kairói események mellett. Ami biztos, február 14-én a világ szeme Iránon.

Végh Roland

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »