Húszmillió forint a vajdasági kulturális intézményeknek

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) február 11-i közös sajtótájékoztatóján ismertették a különböző intézmények fejlesztését célzó anyaországi — 2010-es évi — támogatásokat. A támogatottak között több vajdasági magyar művészeti-közművelődési intézmény található.

Dudás Károly, a VMMSZ elnöke elmondta, hogy szervezeteiket, intézményeiket olyan jelentős összegű magyarországi támogatáshoz sikerült juttatni, amely támogatás segítségével hosszú távon is biztosítva lesz azok működése, fennmaradása.

„A nemzeti tanácsi választások előtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a VMSZ vendégeként több alkalommal is Vajdaságban járt. Egyeztetéseink során ígéretet kaptunk arra, a magyarországi választások után, a Fidesz esetleges győzelmét követően a magyar kormány segíteni fogja intézményeinket” — mondta Dudás. Az ígéretből valóság lett, és egy igen jelentős összegű támogatás érkezett a vajdasági magyar intézmények megsegítésére. A VMMSZ elnöke elmondta, hogy a többi között mintegy 4 millió forintos támogatás érkezett a vajdasági magyar művelődési otthonok felújítására (a korábbi években összesen 30 kultúregyesület épületét újították fel magyarországi támogatásokból, majd a VMMSZ által koordinált projekt az utóbbi néhány évben támogatáshíján abbamaradt). A rendelkezésre álló összegből három szórványtelepülés: a tamásfalvi (Hetin), az udvarnoki (Banatski Dvor) és a vajszkai magyar kultúregyesületek részesül. Emellett 20 millió forint érkezett kifejezetten kulturális intézmények fejlesztésére, működtetésére.

„Nem volt túlságosan nehéz dolgunk, nyugodt lelkiismerettel állíthatom, hogy a VMMSZ intézőbizottsága alapos konzultációk után, az érintettekkel is értekezve hozta meg a döntést” — hangsúlyozta Dudás. A Magyar Nemzeti Tanács egyik korábbi ülésén határozta meg azokat kiemelt intézményeket, amelyek a közösség szempontjából a fontosak, a VMMSZ intézőbizottsága ez alapján döntött. A következő javaslatokat fogalmazták meg: a színházi művészeti intézmények és produkciók programtámogatására összesen 11 millió forintot osztanak ki (Szabadkai Népszínház Magyar Társulata – 2,6 millió, Kosztolányi Dezső Színház – 2,6 millió, Újvidéki Színház – 2,6 millió, Zentai Magyar Kamaraszínház – 2 millió forint, és a Tanyaszínház -1,2 millió forint). A múzeumi és levéltári feladatokat ellátó intézmények támogatására 2 millió forintot osztanak ki (500-500 ezer forintot kap a Szabadkai Városi Múzeum, a Szabadkai Történelmi levéltár, a Zentai Múzeum és Történelmi Levéltár). Országos jelentőségű közművelődési, kulturális, tudományos jellegű intézmények programjainak és infrastrukturális fejlesztésének támogatására 1,8 millió forint áll rendelkezésre (Vajdasági Magyar Művelődési Intézet). A Szabadkai Könyvtár 900 ezer, míg a topolyai Népkönyvtár 700 ezer forintban részesül. Az újvidéki Fórum könyvkiadó Intézetnek pedig 1,8 millió forintot ítéltek oda. Dudás Károly végezetül elmondta, hogy abban reménykednek, hogy ennek a támogatássorozatnak lesz folytatása, és mások is részesülnek dotációban.

„Mindannyiunk nevében köszönetet szeretnék mondani az anyaországnak, hiszen Magyarország kormánya nem csak erőteljesen, hanem folyamatosan is támogatja intézményrendszerünk kiépítését” — fogalmazott Dudás Károly, a VMMSZ elnöke.Lovas Ildikó, az MNT kultúrával megbízott tanácsosa hozzátette: az MNT hatáskörébe tartozó intézményekkel — ahol a tanács alapító — nem csak szimbolikus kapcsolatot szeretnének fenntartani, hanem anyagilag is hozzájárulnának ezen intézmények működéséhez, emellett a művelődési szövetség egyes projektumait is támogatnák. A tervek szerint ez év közepén egy havonta megjelenő kulturális kalauzt is beindítanának, a magazin az interneten, illetve az idén 65. születésnapját ünneplő Hét Nap hetilap mellékleteként jelenne meg.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek