A szimpatizánsok dönthetnek a francia baloldal elnökjelöltjéről

A Szocialsita Párt (Partie socialiste – PS) 2012-es elnökjelöltjét a párt szimpatizánsai választhatják. Az több helyen – például Olaszországban és az USA-ban – már bevett gyakorlat példa nélküli a francia demokrácia történetében, ezért a balkozép párt a legapróbb részletekig igyekszik kidolgozni a jelöltválasztás részleteit. Ráadásul a párt jelenlegi elnökének, Martin Aubrynak a 2008-as megválasztása körüli csalások, vitás esetek kapcsán megerősödő, akkoriban a pártszakadás rémével fenyegető belső feszultségek továbbra sem szűntek meg teljesen. A napokban a pártvezetés a nyilvánosság elé tárta a jelöltválasztás folyamatának részleteit. A párt politikai bizottsága, amelyben a legtöbb esélyes elnökjelölt helyet foglal, úgy döntött egy független, három tagú tanács felügyeli a szavazás teljes menetét, s a három tekintélyes jogász személyében is sikerult megállapodni.

Az idén októberben tartandó szavazás során minden francia választopolgár szavazhat, aki aláír egy nyilatkozatot „a baloldali értékek iránti elköteleződéseről” (a pontos szövegről még nem született döntés), és legalább jelképes egy euróval támogatja a párt elnöki kampányát. Ilyen módon nemcsak a mintegy kétszázötvenezer pártaktivista, hanem mintegy 2-3 millió szimpatizáns is kinyilváníthatja akaratát, legalábbis a pártvezetés akarata szerint. A jelenleg regnáló jobboldali kormány úgy döntött, segíti a kezdeményezést: Brice Hortefeux belügyminiszter kijelentette, a szocilaisták rendelkezésére bocsátja a hivatalos választói listákat. A listák használatával kapcsolatos lehetséges személyiségi jogi és adatvédelmi aggályokra válaszul a PS leszögezte: természetesen semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra hogy ki az, aki részt vett a szavazáson.

Velkey György

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »