Támadják a a kanadai légierő milliárdos beruházásait

A kanadai hadsereg nem rendelkezik olyan felszereléssel, amely lehetővé tenné azoknak az F-35-ös gépeknek a légi tankolását, amelyeket Harper miniszterelnök kormánya meg kíván venni egy nemzetközi fejlesztési program keretében. Mivel a gépeket hosszú távolságok megtételére használnák a jövőben, ezt a hiányosságot feltétlenül át kell hidalniuk az illetékeseknek. A liberális ellenzék kampányszerűen támadja a tervezett beruházást.

Stephen Harper védelmi politikájának egyik alapkövévé tette a gépek beszerzését, egyrészt a hadsereg korszerűsítésének okán, másrészt új munkahelyek teremtése miatt. Bár a konzervatívokkal kötött megállapodás nem garantálja a pályázatot elnyerő kanadai cég számára, hogy az összes F-35-öst ők gyárthatják Kanadának, lehetőséget teremt az utánpótlást és szervízmunkálatokat biztosító szerződések megkötésére a tíz partnerországba gyártott gépekhez is. John Baird, az Országgyűlés elnöke úgy nyilatkozott, hogy a program 12 milliárd dollár értékű potenciális munkát jelent az országa számára, beleértve a fejlesztési, építési és karbantartási feladatokat, hozzávetőlegesen egy 40 éves perióduson keresztül.

Nem ő az egyetlen, aki nyíltan kiáll a vásárlás mellett; Robert Gates, az Egyesült Államok védelmi államtitkára szerint „ szükségünk van ezekre a repülőgépekre. Ezek lehetővé teszik számunkra, hogy szembenézzünk mindazokkal a veszélyekkel, amelyekkel a jövő fenyeget.” Január végén ottawai látogatása során hangsúlyozta, hogy a liberálisok magatartása alááshatja az üzletet, és reményét fejezte ki a kormány eltökéltsége iránt „mindenki érdekében”. Kanada 1997-ben csatlakozott az Államok által vezetett tíz országot érintő beruházáshoz. Amerika ugyanezt a típusú hadigépet vásárolja majd meg saját céljaira, ám azok már fel vannak szerelve egy olyan berendezéssel, melynek segítségéval a levegőben lehet majd tankolni őket.

A liberális ellenzék elsősorban az F-35-ösökre kiírt pályázatot és annak elbírálását kifogásolta. Szerintük a konzervatívok a szerződést különösebb versenyhelyzet teremtése nélkül juttatták a gyártónak. A Liberálisok ígéretet tettek arra, hogy amennyiben győznek a következő választásokon –  amely egyelőre 2012-re van kiírva – új pályázatot hírdetnek. Így az élesebb versenyben kedvezőbb árat alkudnak majd ki, megtakarítva ezzel az adófizetők pénzét.

Már bebizonyosodott, hogy a légi tankolás problémájának kiköszöbölése több milliós többletkiadást jelent majd. Az, hogy ezzel a beruházás megtervezése előtt miért nem foglalkoztak, érthetetlen, mivel a Nemzetvédelmi minisztérium világosan leszögezi, hogy minden védelmi célra újonnan beszerzett légi járműnek képesnek kell lennie a levegőben feltöltődni. Egy másik technikai probléma is felmerült a gépekkel kapcsolatban; az F-35-ösök nem tudnak majd biztonságosan leszállni az északi pályákon, mivel azok túl rövidek ezeknek a gépeknek. Így vagy a leszálló pályákat kell északon átépíteni, vagy további változásokat eszközölni a repülőkön. Természetesen ezek sem elhanyagolható többletköltséget jelentenek.

A 65 darab F-35-ös az északi régiók felügyeletét fogja végezni az esetleges orosz támadások ellen, valamint újonnan felmerülő külföldi bevetéseken is használnák. Az a tény, hogy a gépeket elsősorban földi célpontok támadására fejlesztették ki, nem pedig hagyományos légi harcra, némileg ellentmond a légtér védelmére való rendeltetéssel. Kanada eddig 168 millió dollárt fektetett a programba.

Kummer Lívia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »