A kelta tigris korábban választ

Kedd délután feloszlott az ír parlament, így az eredetileg tervezett március eleji időpontnál korábban, már február 25-én előrehozott választásokat tartanak Írországban. Miközben egy kiemelkedő politikai karrier véget ért, az országgyűlés épülete előtt civil szervezetek tüntettek a minimálbér csökkentése ellen.

„Igazi kiváltságnak tartom, hogy Írországot szolgálhattam minden kormányban (és) 27 éven át Laois-Offaly körzetét képviselhettem a parlamentben” – kezdte kedden búcsúbeszédét Brian Cowen miniszterelnök. Ezzel a hetek óta tartó spekulációra adva választ hivatalosan is feloszlatta az ír alsóházat, és március 9-ét jelölte meg az új parlament összehívására, amelyet késő délután Mary McAleese köztársasági elnök is megerősített.

Cowen, aki már hétfő este bejelentette politikai karrierjének végét, országgyűlési beszédében elismerte, hogy voltak népszerűtlen döntései, ugyanakkor hozzátette, mindig az ír nép jólétét tartotta szem előtt. A közelgő választásokat az ország gazdasági jövője szempontjából sorsdöntőnek nevezte, amelyen „eldől, hogy Írország kilábal a válságból, vagy még mélyebbre süllyed abban.”

Az 1992 óta szünet nélkül valamilyen kormányzati pozíciót viselő miniszterelnök mindezek alapján reményét fejezte ki, hogy a szavazást megelőző kampány nem pusztán személyekről, hanem tartalmas, felelősségteljes vitákról szól majd.

Ez utóbbi kijelentés azért is tűnik jelentősnek, mert a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Cowen pártja, a Fianna Fáil alig 16-17 százalékra számíthat annak ellenére, hogy a centrista politikai tömörülés új miniszterelnök-jelölttel vág neki a választásoknak. A voksolás több szempontból is történelmi jelentőséggel bír. Legfőképpen azért, mert most fordul elő először az Ír Köztársaság történetében, hogy az aktuális kormányfő nem indul újraválasztásért. Emellett soha nem látott mennyiségű parlamenti mandátumhoz juthat az ír Munkáspárt is, amelyik a 90 éves támogatottsági mélyponton levő Fianna Fáil szavazóinak egy részére is számíthat. A választás nyertese azonban várhatóan a középjobboldali Fine Gael lesz, amely egyelőre 33 százalékos támogatottsággal bír.

Több jel is utal arra, hogy a kampányt az érzelmek dominálnják majd. A parlamenti ülés közepette „Szégyen napja” címmel szerveztek tüntetést civil szervezetek. Február 1-jén lépett életbe ugyanis az a törvény, amely óránként egy euróval csökkenti a minimálbér összegét. A jogszabály egyike azon intézkedéseknek, amelyet a kormánynak tavaly novemberben vállalnia kellett az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól kapott 85 milliárd eurónyi pénzügyi segélycsomagért cserébe.

Nem tudhatjuk még a február 25-i választás pontos kimenetelét, az azonban már most is biztosnak tűnik, a március elején felálló kormánynak is számtalan gazdasági kihívással kell szembenéznie, a 4,5 millió ír lakosra pedig még nehéz hónapok várnak.

Olti Máté

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »