Izrael egyelőre nem tervez keményebb fellépést a Gázai övezetben

Izraelben csütörtökön az élet visszatért a régi kerékvágásba, ismét folyik például a tanítás a Gázai övezet közelében lévő iskolákban az előző napi palesztin rakétatámadások után – jelentette a helyi média. Elemzők szerint ez azt mutathatja, hogy a keményebb válaszcsapásokat egyelőre elhalasztották.

A tízes tévécsatorna reggeli híradója szerint öt és fél órán át tartott, és éjjel fél kettőkor ért véget a kabinet gázai biztonsági helyzet ügyében összehívott rendkívüli ülése, amelyhez megvárták Gadi Ejzenkot vezérkari főnököt, aki a Gázai övezetből érkező, szerda hajnali rakétatámadás miatt tért vissza haladéktalanul az Egyesült Államokból.

Azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy miféle döntések születtek, mert Benjámin Netanjahu miniszterelnök hírzárlatot rendelt el, amit eddig be is tartottak a máskor a médiának szívesen kiszivárogtató miniszterek.

A szerdán zárva tartott iskolák megnyitása a megfigyelők szerint azt jelzi, hogy a biztonsági kabinet legalábbis elhalasztotta a súlyosabb válaszcsapásokat a gázai rakétatámadásra, amely Beér-Sevát és egy meg nem nevezett tengerparti várost vett célba.

Izrael előző nap már gázai épületeket célzó légicsapásokkal reagált a palesztin övezetből érkezett támadásra, de elhangzottak fenyegetések kemény bosszúról és egy esetleges újabb, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet elleni hadművelet elindításáról is.

Katonai csapással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter

Az éjszakába nyúló tanácskozás előtt – a Háárec című újság honlapja szerint – Avigdor Liberman védelmi miniszter azt mondta, hogy széles körű katonai lépéseket fog követelni a gázai szélsőségesek ellen. A katonai vezetés ugyanakkor a lap szerint vonakodik a támadástól. A tízes tévé szakértői szerint ennek az lehet az oka, hogy jelentős áldozatok árán sem lehet katonai szempontból komoly eredményeket elérni a gerilla harcmodort folytató Hamásszal szemben. Hadviseléssel nem lehet megakadályozni a határ menti tömegtüntetéseket és az Izraelben tüzek okozását célzó eszközök szélnek eresztését sem.

Ráadásul szerda este a Hamász figyelmeztetést tett közzé, hogy ha Izrael éjszaka támadást indít, akkor a palesztinok azonnal és határozottan válaszolnak, ami a nyugalom helyreállítása helyett a feszültség további növekedéséhez vezetne. A figyelmeztetés elhangzásáig a Hamász nem torolta meg a szerdai izraeli légicsapásokat.

Csütörtökön – megelőző óvintézkedésként – Beér-Seva mellé is odatelepítik a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer ellenrakétáit, hogy ne ismétlődhessen meg a szerdai incidens – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A feszültség fennmaradását jelzi, hogy az Izrael és a Hamász szervezet közötti tűzszünetről tárgyaló egyiptomi közvetítő delegáció szerdán távozott Gázából, és lemondta csütörtökre tervezett tárgyalásait Izraelben és a Palesztin Hatóság vezetőinél, Rámalláhban.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »