Katonai csapással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter

Súlyos katonai csapással fenyegette meg az izraeli védelmi miniszter a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamászt kedden – közölte a helyi média.

„Izraelnek el kell döntenie, hogy háborút kezd-e Gázában, mert csak ezzel tudja teljesen felszámolni a határ menti erőszakot” – mondta a gázai fegyveres erőknél tett keddi látogatásán Avigdor Liberman a Háárec című újság értesülése alapján. A lap szerint az izraeli kabinet szerdán vitatja meg a Gázai övezet biztonsági kérdéseit, és ekkor kell elhatározniuk egy újabb, komolyabb katonai csapás esetleges végrehajtását.

„Nagyon világos az álláspontom: komoly csapást kell mérnünk a Hamászra. Ez az egyetlen útja az erőszak nullára, vagy közel nullára mérséklésének” – mondta Liberman, aki szerint az erőszak kiszélesedésének árán is fel kell számolni a már fél éve tartó, naponta ismétlődő zavargásokat a Gázai övezet határán.

„Miután lehetővé tettük az ENSZ számára az üzemanyag beszállítását, csak fokozottabb erőszakot kaptunk. Elértünk a határvonalhoz, eljött a döntéshozás ideje” – fogalmazott a védelmi miniszter. „Nem az a fontos, hogy mit mondanak héberül vagy angolul, hanem az a fontos, amit arabul mondanak”- utalt Jahíje Szinuár Hamász-vezető két héttel ezelőtti, az izraeli médiának adott, békés megoldásról szóló nyilatkozatára.

Liberman kiemelte, hogy Izrael mindent megtett az erőszak kiterjedésének megakadályozására.

Hán Junisz, 2018. október 12.
Palesztin tüntető parittyázik égő gumiabroncsok füstjében a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határkerítésnél, Hán Junisz palesztin város közelében 2018. október 12-én. Izraeli katonák legkevesebb öt tüntetőt agyonlőttek a határ túloldaláról, és mintegy hatvan embert megsebesítettek. (MTI/AP/Halil Hamra)

A Jediót Ahronót című újság elemzője, Ron Ben Jisáj a ynet című honlapon közölte, hogy a legkésőbb jövő novemberben esedékes parlamenti választások miatt, a választási retorika részeként jelent meg a harciasabb hangvétel a Hamásszal szemben.

Ben Jisáj szerint sem a hadvezetés, sem a politikai irányítók nem szeretnének súlyosabb konfliktust a gázai határnál a jelenleginél, de a választások miatt ezt nem mondják ki nyíltan, sőt türelmük közelgő elvesztését adják hírül, noha nem gondolják, hogy előnyösebb helyzetbe kerülne az ország egy újabb gázai háború révén.

Az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna híradójának riportsorozata az utóbbi napokban első alkalommal bemutatta a Gázai határ mellett épülő új védelmi rendszert, amely elkészülte után – várhatóan egy év múlva – egészen új helyzetet teremt a határon. A föld alatt több tucat méter mély, érzékelőkkel ellátott védelmi betonfalat készítenek, amely megakadályozza a gázai támadó alagutak Izraelbe fúrását, és a föld felett is olyan kerítést húznak fel, amely szinte lehetetlenné teszi a behatolást Izraelbe.

A tévé katonai szakértői szerint a Hamász és a többi gázai terrorszervezet felmérte a készülő védelmi rendszer jelentőségét, és abbahagyták a föld alatti építkezéseket, noha évek óta elsősorban föld alatti folyosók ásásába csatornázták az övezet anyagi erőforrásait.

A március vége óta tartó határ menti zavargások legfőbb célja az izraeli építkezések akadályozása, a munkagépek megrongálása, ezért mozgósít péntekenként tízezreket a határhoz a Hamász. Ugyanakkor az izraeli hadsereg eddig képes volt biztosítani az éjjel-nappal, több ezer dolgozóval folyó munkálatokat, noha egy esetleges háború elodázná az építkezést.

Izrael 2017 nyarán kezdte a 65 kilométer hosszú határszakaszon, saját területén a világon egyedülálló mélységű és biztonságú kerítés építését, amelynek már mintegy harmada elkészült.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »