Fegyveres csoportok tűzszünete a Gázai övezetben

Izrael tűzszünetet kötött a gázai fegyveres csoportokkal szombaton, hogy véget vessen a határ menti villongásoknak – mondta egy palesztin tisztségviselő, és a hírt több gázai palesztin csoport is megerősítette.

„Az egyiptomi és a nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően sikerült megfékezni az erőszak tovagyűrűzését” – tette hozzá a neve elhallgatását kérő illetékes.

A hírt megerősítette Favzi Barhum, a Gázai övezetet uraló Hamász szóvivője is. Úgy fogalmazott, hogy siker koronázta a nyugalom helyreállítására és a konfliktus lezárása irányuló egyiptomi erőfeszítéseket.

Az Iszlám Dzsihád fegyveres csoport is megerősítette közleményében a hírt, de Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője ezt egyelőre nem kommentálta.

                                                     Megsemmisült épület egy izraeli rakéta becsapódása után Gázában 2018. július 14-én. (MTI/AP/Halil Hamra)

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek bekebelezése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium összesítése szerint 138 palesztin vesztette életét, és több mint 16 ezer sebesült meg ezeken a tüntetéseken.

Szombaton palesztin szélsőségesek száznál több rakétát és aknagránátot lőttek ki Izraelre, amely válaszul több tucat légicsapást mért a palesztin övezetre. Palesztin egészségügyi források szerint két tizenéves halt meg és tízen megsebesültek az izraeli légitámadásokban. A dél-izraeli Szderótban egy lakóházba becsapódó rakéta három izraelit sebesített meg.

A szombati volt az egyik legsúlyosabb fegyveres összetűzés a gázai fegyveres csoportok és az izraeli hadsereg között a 2014-es izraeli-gázai háború óta. Az izraeli média híradása szerint háborúközeli helyzet alakult ki a térségben.

Május végén is heves összetűzések robbantak ki, és akkor is egyiptomi közvetítéssel kötött fegyverszünetet Izrael és a Hamász.

  • Kapcsolódó cikkeink:

 

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »