Újabb lépést tettek a felek a görög-macedón névvita rendezése kapcsán

Görögország és Macedónia külügyminisztere aláírta vasárnap a megállapodást a névvita rendezéséről, amelynek értelmében a volt jugoszláv köztársaságot Észak-Macedóniára nevezik át.

A görög-macedón-albán hármas határon fekvő Preszpa-tó görög oldalán, Pszaradesz településen tartott ünnepélyes eseményen részt vett Alekszisz Ciprasz görög és Zoran Zaev macedón miniszterelnök, Matthew Nimetz, az ENSZ különmegbízottja, Romero DiCarlo, az ENSZ-főtitkár politikai ügyekben illetékes helyettese, Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, valamint Johannes Hahn bővítési biztos is.

Macedónia eddig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság néven szerepelt a hivatalos iratokban. A 27 évnyi vita után a június 12-én megkötött egyezség értelmében az országot Észak-Macedóniára nevezik át. A megállapodást még jóvá kell hagynia mindkét ország parlamentjének, Macedóniában pedig ősszel népszavazást is tartanak.

Ciprasz az aláírási ceremónián kijelentette: „Történelmi felelősségünk van abban, hogy ez a megállapodás ne maradjon függőben, biztos vagyok abban, hogy véglegesíteni tudjuk majd.” A tó partján megtartott ünnepség résztvevői kitörő örömmel fogadták az egyezményt.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy Macedónia elkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi az országot a tagjai közé.

Alekszisz Ciprasz görög és Zoran Zaev macedón miniszterelnökök kedélyesen társalognak az ünnepségen. (EPA/NAKE BATEV)

A két ország között azóta folyik a névvita, hogy Macedónia 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.

A megállapodással azonban sokan nem értenek egyet Macedóniában és Görögországban.

Gjorge Ivanov macedón államfő azonnal jelezte, hogy elfogadhatatlannak és kártékonynak tartja, nem támogatja, ezért nem fogja aláírni az egyezményt. Szerdán mintegy ezerötszázan tiltakoztak a szkopjei parlament előtt, a tüntetők vizes palackokkal és gyújtópalackokkal dobálták meg az épületet, amelyet rendőrök védtek. A jobboldali szimpatizánsokból, focidrukkerekből és a közösségi hálókon szerveződött emberekből álló tömeg „Árulók”, „Már van nevünk, az pedig a Macedónia”, valamint a „Macedónia a macedónoké” feliratú transzparenseket mutatott fel, és a kormány lemondását követelte.

A görögöket is megosztja az egyezség. Az Új Demokrácia jobbközép ellenzéki párt bizalmatlansági indítványt nyújtott be Ciprasz ellen a Macedóniával történt megállapodás miatt, mondván, a miniszterelnök túl sok engedményt tett.

A legfrissebb felmérés szerint a görög lakosság csaknem 70 százaléka elutasítja a megállapodást, szombat este is több ezren tüntettek az athéni parlament előtt, és árulónak nevezték a kormányfőt.

  • Friss cikkünk a témában:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »