Biztonsági aggályokat vet fel Ázsiában az amerikai-észak-koreai közeledés

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető keddi csúcstalálkozóját diplomáciai áttörésnek tartják és ünneplik, több ázsiai országban azonban kritikus biztonsági aggályokat váltott ki.

Trump szerdán ugyanis kifejezte szándékát, hogy az Egyesült Államok szünetelteti a Dél-Koreával közös, Észak-Korea szemében provokatívnak számító hadgyakorlatok megtartását mindaddig, amíg Washington és Phenjan tárgyalásokat folytat egymással. A váratlan bejelentés óriási győzelem Észak-Korea és Kína számára, Dél-Koreát és Japánt azonban hidegzuhanyként érte.

Trump továbbá jelezte, hogy szeretné hazahozni a jelenleg Dél-Koreában állomásozó 32 000 amerikai katonát. „Szeretném, ha hazahozhatnám őket (…) Ez egyelőre nem része az egyenletnek, de remélem, hogy valamikor az lesz” – fogalmazott ez elnök egy sajtótájékoztatón.

Sam Roggeveen, a Lowy Istitute vezető munkatársa szerint ezek a megjegyzések „teljes mértékben csalódottságot váltottak ki” az Ázsia-szakértők körében. Mint mondta, „Trump nagy engedményt tesz azzal, hogy leállítja a közös hadgyakorlatokat, ám ő kevesebbet kapott Kim Dzsong Untól, mint egykor Bill Clinton Észak-Koreától”.

Szöul, 2018. június 13.
Dél-koreai napilapok Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök előző napi szingapúri csúcstalálkozójával a címlapon egy szöuli újságosnál 2018. június 13-án. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ült tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/Kim Hi Csul)

Az Egyesült Államok biztonsági együttműködése Dél-Koreával kulcsfontosságú eleme Washington ázsiai jelenlétének. James Mattis amerikai védelmi miniszter szerint ez a stratégiai kapcsolat kritikus jelentőségű az ázsiai-csendes-óceáni régió békéjének fenntartása érdekében, mégpedig nem csak Szöul, hanem Tokió, Tajpej és mások biztonsága szempontjából is.

„Ezért Trump bejelentései nagymértékben érintik Észak-Ázsiát. Közvetlen kérdéseket vetnek fel például a régió saját védelmi felkészültségéről, valamint az USA-val való kapcsolatok csökkentésének lehetőségeiről” – állította Scott Seaman, az Eurasia Group politikai tanácsadó vállalat ázsiai ügyekkel foglalkozó igazgatója.

A csúcstalálkozó egyetlen régió-béli nyertese (Észak-Koreán kívül) tehát Kína. A világ második legnagyobb gazdasága ugyanis régóta arra törekszik, hogy csökkentse az Egyesült Államok befolyását a „saját hátsó udvarában”, és kiszélesítse a szakadékot Washington és szövetségesei között. Most pedig úgy tűnik, egy nagy lépéssel közelebb kerül céljához.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »