Újabb vádemelés Trump volt kampánymenedzsere ellen

A Donald Trump kampánycsapatának tagjai és orosz tisztségviselők közötti esetleges összejátszást vizsgáló bizottság vezetője, Robert Mueller pénteken újabb ügyekben emelt vádat Paul Manafort, a Trump-kampány menedzsere és egyik üzlettársa ellen.

Robert Mueller péntek délután közleményben jelentette be: újabb vádat emel Paul Manafort ellen, és ezúttal üzlettársa, Konsztantyin Kilimnik ellen is az igazságszolgáltatás akadályozását célzó összeesküvés és az igazságszolgáltatás akadályozása ügyében. A vádemelést Mueller az egyik washingtoni bíróságon tette meg.

A közlemény megjelenése utáni első sajtókommentárok felhívják a figyelmet arra, hogy Kilimniket először nevezik meg vádlottként, a korábbi nyomozati anyagokban csak „a személyként” szerepelt, s úgy írták le, mint aki kapcsolatban áll az orosz hírszerzéssel. Az orosz-ukrán politikai tanácsadó ezt mindig cáfolta.

Paul Manafort, az amerikai elnök volt kampánymenedzsere elhagyja a szövetségi bíróság épületét Washingtonban 2018. május 23-án (EPA/SHAWN THEW)

Mueller a hét elején közölte: erős a gyanú, hogy az óvadék ellenében szabadlábra helyezett Manafort megpróbálta befolyásolni a tanúkat, s péntekig adott határidőt a volt kampánymenedzser ügyvédjeinek, hogy tisztázzák a helyzetet, ellenkező esetben vádat emeltet. Robert Mueller már a hét elején kérelmet nyújtott be azért, hogy vonják vissza az engedélyt a szabadlábon történő védekezésre.

Manafort ellen már vádat emeltek egy virginiai szövetségi bíróságon is, pénzmosásért, banki és adócsalásért, valamint annak elmulasztásáért, hogy külföldi ügynökként jegyeztesse be magát. E bűncselekményeknek nincs közük a Mueller-bizottság eredeti megbízatásához, azaz az oroszokkal történt esetleges összejátszás feltárásához, de a vizsgálat közben napvilágra kerültek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »