Trump újabb szankciókat léptetett életbe Venezuelával szemben

Donald Trump amerikai elnök hétfőn újabb szankciókról írt alá rendeletet Venezuela ellen. Az új büntetőintézkedések megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy kereskedelmi tevékenységet folytassanak, illetve a venezuelai olajiparból vagy más ágazatokból származó vagyontárgyakat vásároljanak fel.

A szankciókat ezúttal nem a pénzügyminisztérium foganatosította, hanem Trump elnöki rendeletbe foglalta. A döntést a Fehér Ház jelentette be, közölve, hogy az elnök már alá is írta.

„A mai elnöki rendelet újabb korrupciós lehetőséget zárt el: megtagadja a korrupt tisztségviselőktől, hogy kenőpénz ellenében közvagyont értékesíthessenek” – nyilatkozott amerikai újságíróknak egy amerikai kormányzati tisztségviselő.

Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy Washington ezúttal sem sújtotta közvetlen szankciókkal a dél-amerikai ország olajiparát.

Az amerikai kormányzat „csalásnak” minősítette a vasárnapi venezuelai választásokat, amelyekből alacsony részvétel mellett ugyan, de változatlanul a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro került ki győztesen. Az Egyesült Államok mellett Argentína, Ausztrália, Chile, Kanada és Mexikó sem ismeri el a venezuelai elnökválasztás eredményét, s ezek az országok várhatóan szintén szankciókat léptetnek majd életbe Caracas ellen.

Kapcsolódó cikkeink:

Trump a demokrácia helyreállítására szólította fel Venezuelát

„Felszólítjuk a Maduro-rezsimet a demokrácia helyreállítására, szabad és tisztességes választások megtartására, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására, valamint az elnyomás és a venezuelai nép gazdasági kifosztása megszüntetésére” – olvasható az elnök közleményében.

Mike Pence amerikai alelnök – aki az Amerikai Államok Szervezetének minap tartott csúcsértekezletén Venezuela kizárását javasolta – hétfőn kijelentette: a venezuelai választások „sem szabadok, sem tisztességesek” nem voltak. Az alelnök „hamis választási folyamatról” beszélt, amelynek eredménye ezért szerinte „törvénytelen”, és csapás „Venezuela büszke demokratikus hagyományaira”. Pence hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok „a diktatúra ellen, Venezuela népe mellett áll ki”.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »