Ukrajnában csak a diplomáciai státusszal rendelkező oroszok szavazhatnak

Az ukrán hatóságok az orosz állampolgárok közül csak a diplomáciai státusszal rendelkezőket engedik majd be az ukrajnai orosz külképviseletek épületébe vasárnap, az oroszországi elnökválasztás napján – közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter pénteken a Facebookon.

A tárcavezető a döntést indokolva kiemelte, hogy Kijev határozott tiltakozása ellenére is megtartják az orosz elnökválasztást a Moszkva által önkényesen elcsatolt, Ukrajnához tartozó Krím félszigeten.

Szavai szerint figyelembe véve azt a körülményt, hogy Oroszország agresszív hibrid háborút folytat Ukrajna ellen, törvénytelen módon annektálta a Krím félszigetet, továbbá megszállta a Donyec-medence egyes részeit, valamint Ukrajna szuverén területén, azaz a Krímben illegitim és a nemzetközi normákkal ellentétes módon rendez választásokat, a kijevi belügyminisztérium megítélése alapján nem lehet megtartani vasárnap a voksolást az ukrajnai orosz külképviseleteken.

Leszögezte, hogy a bécsi egyezménynek megfelelően az ukrán rendőrség és a nemzeti gárda biztosítja a szükséges védelmet a kijevi, a harkivi, az odesszai és a lvivi orosz külképviseleteknek. Hozzátette, hogy az ukrán lakosság részéről tiltakozóakciókra lehet számítani. Biztosított ugyanakkor afelől, hogy a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a provokációkat és súlyos bűncselekményeket.

Avakov szavai szerint a  belügyminisztérium egyúttal arra kéri az Oroszországi Föderáció diplomatáit és állampolgárait, hogy tartsák be Ukrajna rendjét és törvényeit, s provokációkkal ne élezzék a helyzetet.

Moszkva, 2018. március 16. A helyi választási bizottság munkatársai urnákat állítanak fel egy moszkvai szavazóhelyiségben 2018. március 16-án, két nappal az orosz elnökválasztás előtt. A plakát feliratának jelentése: 2018. március - Oroszország elnökének megválasztása - A mi államunk, a mi elnökünk, a mi választásunk. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Moszkva, 2018. március 16.
A helyi választási bizottság munkatársai urnákat állítanak fel egy moszkvai szavazóhelyiségben 2018. március 16-án, két nappal az orosz elnökválasztás előtt. A plakát feliratának jelentése: 2018. március – Oroszország elnökének megválasztása – A mi államunk, a mi elnökünk, a mi választásunk. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Moszkva szerint Kijev megsérti nemzetközi kötelezettségvállalásait

Ukrajna megsérti a nemzetközi és a kétoldalú megállapodásokban vállalt kötelezettségeit, ha megakadályozza, hogy a területén elő orosz állampolgárok az orosz diplomáciai képviseleteken szavazhassanak – jelentette ki az Interfax hírügynökségnek péntek este Vaszilij Lihacsov, az orosz Központi Választási Bizottság tagja.

A bizottság szerint Ukrajnában 72 ezer orosz állampolgár szerepel a konzuli nyilvántartásban, akik a kijevi nagykövetségen, valamint az odesszai, harkivi és lvivi konzulátuson adhatnák le szavazatukat.

Az orosz külügyminisztérium állásfoglalásában „példátlannak” , „felháborítónak” és az „Oroszországi Föderáció szigorúan vett belügyeibe történő nyílt beavatkozásnak” minősítette az ukrán intézkedést. A tárca szerint ez a feszültség fokozásához vezet majd az egyébként is rossz állapotban lévő kétoldalú viszonyban. Az orosz diplomáciai vezetés közölte, hogy az ügyben az ENSZ-től, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) és más tekintélyes nemzetközi szervezetektől is elvi állásfoglalást vár el.

Az ügyben az orosz Központi Választási Bizottság és a külügyminisztérium konzultálni fog egymással. Maja Grisina, a választási bizottság tagja a TASZSZ-nak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a diplomáciai tárca lépéseket tesz az ukrajnai szavazás biztosítása érdekében.

Lihacsov szerint Kijev intézkedésével megsérti mind a diplomácia, mind a konzuli kapcsolatokról és mentességről szóló bécsi egyezményt, és a konzuli kérdésekről megkötött orosz-ukrán megállapodást is. Rámutatott, hogy az orosz külképviseletek kötelesek megvédeni az Ukrajnában tartózkodó orosz állampolgárok érdekeit, ezért a kijevi orosz nagykövetség az ukrán hatóságokhoz fordult azzal a kéréssel, hogy teremtsék meg az orosz választópolgárok szavazásának feltételeit az elnökválasztáson. Szavai szerint a választási bizottság, a külügy és a biztonsági szervek foglalkoznak az üggyel.

Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke közölte, hogy Oroszország az ügyet fel fogja vetni nemzetközi törvényhozási fórumokon, egyebek között az EBESZ Parlamenti Közgyűlésében.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »