Moszkva: diplomáciai vétség Putyin nevét összemosni a Szkripal-üggyel

Sokkolónak és megbocsáthatatlannak minősítette a Kreml szóvivője, hogy Boris Johnson brit külügyminiszter a Szkripal-üggyel összefüggésben szóba hozta Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét.

„Több szinten és több szituációban közöltük már, hogy Oroszországnak nincs köze ehhez a történethez. Bármilyen utalás az elnökünkre vagy az ő említése (ezzel az üggyel kapcsolatban) nem más, mint a diplomácia szempontjából sokkoló és megbocsáthatatlan magatartás” – jelentette ki Dmitrij Peszkov szóvivő az Interfax hírügynökségnek. Peszkov a történteket diplomáciai vétségnek nevezte.

Johnson pénteken kijelentette: a brit kormány véleménye szerint nagy valószínűséggel Putyin döntése volt, hogy „a 2. világháború óta első ízben idegmérget használjanak Európában”.

Peszkov egyébként azt is kijelentette, hogy Moszkva bármely pillanatban válaszolhat az ellene London által bejelentett büntetőintézkedésekre. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő péntek este közölte, hogy az orosz fél az ezzel kapcsolatos összes döntést meghozta, és ezekről hamarosan mind a brit felet, mind a közvéleményt tájékoztatni fogja.

Theresa May brit kormányfő szerdán bejelentette 23 orosz diplomata kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt, ami mögött a brit miniszterelnök szerint „nagy valószínűséggel” Oroszország áll.

A kiemelt bűnügyekkel foglalkozó orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy vizsgálatot indít az orosz állampolgárságú Julija Szkripal elleni gyilkossági kísérlet, valamint a Londonban kedden holtan talált Nyikolaj Gluskov, az Aeroflot légitársaság volt vezérigazgatója meggyilkolásának ügyében. Gluskov a Nagy-Britanniában 2013-ban rejtélyes körülmények között meghalt Borisz Berezovszkij volt orosz kormányzati tisztségviselő és oligarcha bizalmasa volt. Az SZK egyúttal azt is bejelentette, hogy kész együttműködni a brit társszolgálatokkal.

A Scotland Yard pénteken bejelentette, hogy gyilkosságként kezeli egy volt orosz üzletember, a londoni otthonában minap holtan talált Nyikolaj Gluskov halálát. A 68 évesen elhunyt Gluskovt pénzmosás és csalás címén hazájában többszörösen börtönbüntetésre ítéltek.

Pénteki bejelentésében a londoni rendőrség hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jelenleg nincs semmiféle olyan bizonyíték, amely összefüggésbe hozná Gluskov halálát a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérlettel.

Alekszandr Jakovenko, Oroszország londoni nagykövete a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy a kiutasított 23 orosz diplomata kedden távozik majd Nagy-Britanniából. Az intézkedés a családtagokkal együtt mintegy 80 főt érint.

Jakovenko szerint egyébként az RT orosz állami csatorna nagy-britanniai betiltásának kérdése lekerül a napirendről. Az orosz külügyi szóvivő kedden kilátásba helyezte, hogy az RT kiutasítása esetén Oroszországban valamennyi brit tudósító ugyanerre a sorsra jut.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Oroszország hágai nagykövete szerint nem létezik Novicsok nevű idegméreg-hatóanyag

Alekszandr Sulgin, aki a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnél (OPCW) is képviseli Oroszországot, a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: ő akkor hallotta először a Novicsok szót valamely vegyi hatóanyaggal kapcsolatban emlegetni, amikor Theresa May brit miniszterelnök a héten a londoni parlamentben bejelentette, hogy a brit szakértői vizsgálatok szerint ezzel az orosz fejlesztésű, katonai célokra is használható minőségű idegméreggel mérgezték meg Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és lányát, Julija Szkripalt a délnyugat-angliai Salisbury városában.

London, 2018. március 14. Az orosz konzulátus épülete Londonban 2018. március 14-én. Theresa May brit miniszterelnök bejelentette, hogy a brit kormány kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, és felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal. Az intézkedések előzménye az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt. (MTI/EPA/Andy Rain)

London, 2018. március 14.
Az orosz konzulátus épülete Londonban 2018. március 14-én. Theresa May brit miniszterelnök bejelentette, hogy a brit kormány kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, és felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal. (MTI/EPA/Andy Rain)

Sulgin a péntek este sugárzott interjúban azt mondta: Oroszországban soha nem volt semmiféle fejlesztési program Novicsok hatóanyagcsoport-kódnév alatt. Oroszország 1992-ben befejezett minden katonai célú vegyi tevékenységet, 2017-re teljes vegyifegyver-arzenálját megsemmisítette, a megsemmisítési program végrehajtását pedig az OPCW igazolta is – tette hozzá az orosz diplomata.

Az orosz diplomata szerint ha a briteknek az a gyanújuk támad, hogy Oroszország vegyifegyver-arzenált rejteget, akkor a vonatkozó konvenciók alapján kérhetnek helyszíni ellenőrzési lehetőséget. Sulgin szerint Oroszország a Salisburyben történtek kivizsgálásának keretében a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértőit is szívesen látja, ha ellenőrizni akarnak oroszországi helyszíneket.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »