Váratlan lendületet adhat az orosz szavazóknak a Szkripal-ügy

Elemzők szerint a már csak Szkripal-ügyként emlegetett incidens feltüzelheti az orosz választókat a vasárnap esedékes elnökválasztásra, így valóra válhat a Kreml álma a minimum 70 százalékos részvételi arány kapcsán.

Otilia Dhand, a Teneo Intelligence alelnöke elmondta, hogy a Nagy-Britannia által előzetesen bejelentett szankciók több oroszt vonzhatnak az urnákhoz, ez pedig egy olyan dolog, ami nagyon is érdekli az orosz vezetést.

A Kreml a közvélemény-kutatási adatok alapján biztos lehet benne, hogy a hivatalban lévő orosz elnök a vasárnapi választáson megkapja a szavazatok több mint kétharmadát. Az igazi tét számára inkább számára az, hogy a részvételi arány meg fogja-e közelíteni ugyanezt a szintet, amit a Kreml Vlagyimir Putyin kormányzásának további legitimálásához szükségesnek tart.

Szevasztopol, 2018. március 14. Vlagyimir Putyin orosz államfõ választási kampánybeszédét hallgatják támogatói a Krím-félszigeti Szevasztopolban 2018. március 14-én. Az oroszországi elnökválasztást március 18-án, a Krím Ukrajnától való elcsatolásának negyedik évfordulóján tartják. (MTI/EPA/Szergej Csirikov)

Szevasztopol, 2018. március 14.
Vlagyimir Putyin orosz államfő választási kampánybeszédét hallgatják támogatói a Krím-félszigeti Szevasztopolban 2018. március 14-én. Az oroszországi elnökválasztást március 18-án, a Krím Ukrajnától való elcsatolásának negyedik évfordulóján tartják. (MTI/EPA/Szergej Csirikov)

„Putyin játszva megnyeri a március 18-iki elnökválasztást. A Kreml azonban nagyon akarja a magas részvételi arányt, hogy fenntartsák a legitimitás látszatát, ezért kapóra jött Theresa May brit miniszterelnök minapi közleménye, amelyet felhasználhatnak, hogy több választópolgár menjen el szavazni” – fejtette ki Dhand.

May többek között 23 orosz diplomata kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint az oroszországi labdarúgó-világbajnokságnak a brit királyi család és a kormány tagjai általi bojkottálását jelentette be amiatt, hogy Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, ami mögött a brit miniszterelnök szerint „nagy valószínűséggel” Oroszország áll.

A londoni orosz nagykövetség May bejelentését követően így nyilatkozott: „Ezt az ellenséges cselekményt teljesen elfogadhatatlannak, indokolatlannak és rövidlátónak tartjuk. Az Egyesült Királyság és Oroszország közötti kapcsolat megromlásának minden felelőssége a jelenlegi brit politikai vezetőséget terheli.”

„Az orosz rezsim tekintélyelvű, de azért szükség van a lakosság hallgatólagos beleegyezésére. A szavazók részvétele kulcsfontosságú lehet annak érdekében, hogy megmutassák: az emberek lelkesek és hajlandóak elkötelezni magukat az állam mellett. Ha a részvételi arányok folyamatosan csökkennek, az a Kreml gyengülését vetíti előre, ez pedig számukra megengedhetetlen” – fejtette ki Daragh McDowell, a Verisk Maplecroft Oroszország-elemzője csütörtökön a CNBC-nek.

Putyin már korábban is bebizonyította, hogy képes politikai előnyt kovácsolni az ilyen és ehhez hasonló helyzetekből. Azáltal, hogy a Nyugatot (vagyis ezúttal Nagy-Britanniát) hibáztatja mindenért, a nemzetközi kudarcokat hazai diadalmakká változtatja, ezzel pedig arra ösztönzi az oroszokat, hogy egyesüljenek.

„Tény, hogy az Oroszországra gyakorolt külső nyomás nagyobb nemzeti kohéziót eredményez. A különböző szankciókat ugyanis Putyin a nemzetépítés eszközeivé alakítja, ezáltal pedig saját pozícióját és szavazótáborát erősíti” – mondta Dmitrij Trenin, a Carnegie Moscow Center igazgatója tavaly, mégpedig Oroszország téli olimpiáról történt kitiltása kapcsán. (Erről itt írtunk bővebben.)

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »