Állítása szerint a török hadsereg már körbezárta Afrínt

A török hadsereg vezérkara arról tájékoztatott kedden, hogy katonái körbezárták a kurdok kezén lévő északnyugat-szíriai Afrín városát.

A szűkszavú közlemény szerint az előző napi hadműveletek eredményeképpen a török csapatok hétfőn körbezárták Afrín központi részét, ellenőrzésük alá vonták a hadművelet folytatása szempontjából legfontosabb helyszíneket.

„A szárazföldi hadművelet a terveknek megfelelően sikeresen folytatódik a légierő és a tüzérség támogatásával” – áll a közleményben, amely szerint a török offenzíva kezdete óta Afrín térségében 3393 „terroristával” végeztek. A török hadsereg „terrorista” szóval illeti azokat a kurd fegyvereseket, akik ellenőrzésül alatt tartják a várost.

Törökország január 20-án indított támadást a határ mentén fekvő Afrín és térsége ellen, amelyet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia felügyel. Ankara szerint az YPG a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábja. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökország területén a kurd autonómiáért.

A szíriai harcokat nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet is megerősítette kedden, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt ostromzárba vette a várost, kilencven környékbeli faluval és egy közeli várossal együtt. A brit székhelyű civil szervezet igazgatója, Rami Abdel Rahman azt mondta, hogy a térségből kivezető egyetlen út is a török hadsereg lőtávolságán belül van, ezért járhatatlan. Abdel Rahman szerint 700 ezer ember tartózkodik az ostrom alatt lévő területen.

Az YPG kedden elismerte, hogy a török erők ágyúzzák ugyan az Afrínba vezető utakat, de merő propagandának nevezte a város körbezárásról szóló török vezérkari közleményt. Núri Mahmúd, az YPG szóvivője szerint valóban nem lehet szabadon elhagyni a várost, hogy mert minden út a török hadsereg célkeresztjében van. A török vezérkar közleményével kapcsolatban Mahmúd ugyanakkor azt mondta, hogy a várost már rég körbekerítették minden irányból, és a törökök csak azért terjesztenek ilyen híreket, hogy erősítsék katonáikban a harci szellemet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »