Nyomulnak a szíriai kormányerők Kelet-Gútában

A szíriai kormányerők áttörést értek el a kelet-gútai offenzívában szombaton, miután sikerült elszigetelniük a felkelők kezén lévő térség legnagyobb városát, Dúmát, valamint Harasztát is.

A hadsereg elfoglalta a Harasztát Miszrabával összekötő országutat, és ezzel elvágta Dúmát a lázadók által ellenőrzött területektől – adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, brit székhelyű szervezet. A kormányerők három részre szelték Kelet-Gútát: Dúmára és környékére északon, Harasztára nyugaton, és a többi, kisebb településre délen.

Dúmát a nap közepén légicsapások és tüzérségi támadások érték. A város utcái kihaltak – hangsúlyozta az AFP francai hírügynökség egyik helyszíni tudósítója.

„A rezsimhez hű csapatok több fronton nyomulnak előre” – mondta el Rámi Abder-Rahmán, a terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH vezetője. „A szíriai és az orosz légierő hordóbombákkal támadta Dúmát, és más települések ellen is légicsapásokat hajtott végre” – tette hozzá.

A lázadók megpróbáltak ellentámadást indítani, de kísérletük nem vezetett sikerre.

Kelet-Gúta, 2018. március 8. A SANA szíriai állami hírügynökség által 2018. március 7-én közreadott képen a szíriai kormányhadsereg katonája tüzel a lázadók ellen vívott harcok közben a Damaszkusz közelében elterülõ, az ellenzék uralta és a kormányerõk ostromzára alá vont Kelet-Gúta térségben. A Nemzetközi Vösökereszt szerint az ostromgyûrûbe vont lakosságnak szánt második segélyszállítmány Kelet-Gútába küldését el kellett halasztani a harcok miatt március 8-án. (MTI/AP/SANA)

Kelet-Gúta, 2018. március 8.
A SANA szíriai állami hírügynökség által 2018. március 7-én közreadott képen a szíriai kormányhadsereg katonája tüzel a lázadók ellen vívott harcok közben a Damaszkusz közelében elterülő, az ellenzék uralta és a kormányerők ostromzára alá vont Kelet-Gúta térségben. A Nemzetközi Vöröskereszt szerint az ostromgyűrűbe vont lakosságnak szánt második segélyszállítmány Kelet-Gútába küldését el kellett halasztani a harcok miatt március 8-án. (MTI/AP/SANA)

A szíriai kormány február közepén indította meg légi offenzíváját a felkelők fellegvárának számító, 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta ellen. Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsim alig két hete szárazföldi műveleteket is kezdett a szíriai főváros közelében található, mintegy 400 ezer lakosú térségben. Azóta a lázadók felügyelete alatt álló mintegy 100 ezer négyzetkilométeres terület több mint felét sikerült visszafoglalnia. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 24-én határozatot fogadott el, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követelte Szíriában, különös tekintettel Kelet-Gútára. A rendelkezésnek nem lett foganatja.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint az offenzívában eddig 976 civil – köztük 208 gyerek – vesztette életét, és legalább 4300-an sebesültek meg.

Fejszal Mikdad szíriai helyettes külügyminiszter a nap folyamán újságírók előtt bejelentette, hogy a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű iszlamista szervezet vegyifegyver-támadásra készül feltehetőleg március 11-én a Miszraba és Bejt Szavá nevű települések között fekvő Hán es-Sariban, hogy aztán ennek elkövetésével a szíriai kormányerőket vádolja. A Tahrír as-Sám terroristái a „színjáték” céljából néhány nőt is fel akarnak feláldozni hamis hírt keltve – tette hozzá a damaszkuszi rezsim illetékese.

A törökök Afrínban törnek előre

Egy másik hadszíntéren a török katonák folytatták előrenyomulásukat a kurdok kezén lévő Afrín irányába: „A török erők alig 4 kilométerre vannak Afríntól” – mutatott rá az OSDH.

A Firat kurd hírügynökség jelentése szerint a török haderő első alkalommal bombázta szombaton Afrín belvárosát. Értesülései szerint a civil lakosság körében vannak halottak és sebesültek.

Törökország január 20-án indított támadást a határ mentén található Afrín és térsége ellen, amelyet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia felügyel. Ankara szerint az YPG a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábja. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökország területén a kurd autonómiáért.

A Firat összesítése szerint a hadműveletek megindulása óta Afrínban, illetve a város térségében legalább 200 civil vesztette életét, míg a YPG 283 harcosa esett el. A török vezérkar ugyanakkor az Olajág nevű művelet során megölt 3195  „terroristáról” számolt be.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »