Örményország visszalépett a török megbékélési folyamattól

Örményország érvénytelenítette az Ankara és Jereván közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló, 2009-ben aláírt jegyzőkönyveket – jelentette be csütörtökön Vlagyimir Akopján örmény elnöki szóvivő a Yerkir Media TV televízióban.

„Nem sokkal korábban ülésezett Örményország Nemzetbiztonsági Tanácsa, amelynek keretében Szerzs Szargszján örmény elnök semmissé nyilvánította a jegyzőkönyveket” – mondta Akopján. A külügyi tárca szóvivője a Twitter-oldalán szintén megerősítette: az államfő érvénytelennek nevezte a dokumentumokat.

A mintegy 330 kilométer hosszú közös határ ellenére Törökország és Örményország máig nem létesített diplomáciai kapcsolatot egymással. A két ország között egy évszázada komoly ellentétek feszülnek az örmények ellen az első világháború alatt és után végrehajtott török népirtás, valamint a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, zömében örmények lakta enklávé, Hegyi-Karabah jereváni támogatása miatt, mely a 90-es évek első felében véres háborúban szakadt el Azerbajdzsántól, majd nyilvánította ki függetlenségét.

A kapcsolatok rendezését Szerzs Szargszján kezdeményezte 2008-ban, és a két ország 2009-ben Zürichben történelmi megállapodást kötött. Két jegyzőkönyvről van szó: az egyik a diplomáciai kapcsolatok felvételét, a másik a közös határszakasz újbóli megnyitását helyezte kilátásba.

Örményország 2015 februárjában jelentette be, hogy Törökország „politikai eltökéltségének hiánya” miatt visszalép a megbékélési folyamattól. Törökország ugyanis a jegyzőkönyvekhez feltételeket és kiegészítéseket akart csatolni. Jereván azzal vádolta Ankarát, hogy össze akarja kapcsolni a kétoldalú megbékélést az Örményország és Azerbajdzsán közötti fegyveres konfliktus megoldásával. Szargszján akkor visszakérte a nemzetgyűléstől a ratifikálásra átadott dokumentumokat.

Kapcsolódó cikkünk: Új alapokra helyezi kapcsolatát az USA és Törökország

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »