Minden harmadik ember feketén dolgozik Ukrajnában

A feketén foglalkoztatottak magas aránya miatt az ukrán nyugdíjalap 2017-ben több mint 30 milliárd hrivnya, azaz több mint 282 milliárd forint veszteséget szenvedett el – derült ki abból a jelentésből, amelyet az alap hétfőn tett közzé.

A nyugdíjalap tavaly decemberi beszámolója szerint a kassza hiánya összesen mintegy 140 milliárd hrivnyát tett ki. Az idén nem számolnak jelentős javulással, a nyugdíjalap idei költségvetését a kormány 139,3 milliárd hrivnya deficittel hagyta jóvá január közepén.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentésében hozzátette, hogy az állami statisztikai hivatal adatai szerint 3,7 millió ember, azaz minden harmadik munkavállaló dolgozik az országban munkaszerződés nélkül. A legnagyobb az arányuk – 42,7 százalék – a mezőgazdaságban, míg a kereskedelemben 19,6 százalék, az építkezéseken 15,7 százalék, az iparban 5,3 százalék, a közlekedésben pedig 3,3 százalék.

Ukrajna legnagyobb hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik fő követelése a kölcsönök további folyósításáért cserébe, hogy Kijev csökkentse a nyugdíjalap évről-évre jelentkező nagy összegű hiányát, amelyet rendre az állami költségvetésből fedeznek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »