A népet mozgósítják a kurd hatóságok az afríni hadművelet miatt

Tömeges mozgósításra szólítottak fel kedden az északkelet-szíriai kurd hatóságok az ország északnyugati szegletében fekvő Afrín körzetének védelmében, amely ellen a hét végén nagyszabású török hadművelet indult.

„Afrínnak és méltóságának védelmére szólítjuk fel népünk minden tagját arra, hogy vegyenek részt minden ezzel kapcsolatos tevékenységben” – áll a hatóságok közleményben.

A szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia és szövetségesei önhatalmúlag autonóm kantonokat alakítottak ki az ország északi részén, így Afrín térségében is. Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t, miközben Washington fegyverekkel támogatja a szíriai kurd milíciát az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban.

A török hadsereget az északnyugat-szíriai Afrín elleni offenzívájában egyes szíriai felkelő csoportok is támogatják, többen ezek közül már évek óta ellenséges viszonyban vannak a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciával. Bővebben…

A török hadsereg ágyúzása kedden három ember halálát okozta az Afríntól mintegy 300 kilométerre keletre fekvő Rász el-Ajnban – közölte a YPG szóvivője, aki óva intett a harcok további térségekre való kiterjesztésétől. Az előző nap Rász el-Ajn térsége mellett más északkelet-szíriai régiókat is támadás ért Törökország területéről.

A YPG közlése szerint a török haderő ellen nem tud olyan fegyvereket bevetni, amelyeket Németország az iraki kurdoknak szállított. A német hadsereg (Bundeswehr) a kurd fegyveres erőket (pesmerga) páncéltörő rakétákkal és gépkarabélyokkal látta el az Iszlám Állam elleni harcban.

A YPG egyik névtelenséget kérő magas rangú parancsnoka a dpa német hírügynökségnek elmondta: „A pesmerga és a YPG régóta rossz viszonyban vannak. A pesmerga ráadásul nem hajlandó Törökországgal és másokkal fenntartott kapcsolatát veszélyeztetni, csak hogy megmentse a YPG vagy más szíriai kurd csoportosulások nyakát”. Hozzátette: az iraki kurd erők emellett arról biztosították Berlint, hogy a német fegyverek nem kerülnek illetéktelenek kezébe.

Hatay, 2018. január 23. Török katonák és a hadsereg páncélozott harci járművei a Törökország déli részén elterülő, Szíriával határos Hatay tartományban 2018. január 23-án. Törökország három napja offenzívát indított Afrín körzetében a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíció és a benne részt vevő Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Utóbbit Ankara a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja. A török szárazföldi csapatok oldalán harcolnak az Ankarával szövetséges mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) fegyveresei is. (MTI/EPA/Sedat Suna)

Hatay, 2018. január 23.
Török katonák és a hadsereg páncélozott harci járművei a Törökország déli részén elterülő, Szíriával határos Hatay tartományban 2018. január 23-án. Törökország három napja offenzívát indított Afrín körzetében a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíció és a benne részt vevő Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Utóbbit Ankara a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja. A török szárazföldi csapatok oldalán harcolnak az Ankarával szövetséges mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) fegyveresei is. (MTI/EPA/Sedat Suna)

A Demokratikus Egység Pártja (PYD) nevű, észak-szíriai kurd politikai tömörülés, amelynek katonai szárnya a YPG, a dpa-val közölte: a törökök vetnek be német fegyvereket a kurdok ellen. Az Olajág nevű török offenzíváról készült felvételeken ugyanis katonai szakértők szerint Leopard-2 típusú, német gyártmányú harckocsikat lehetett látni.

A sajtóban megjelent képsorok kínos helyzetbe hozzák a német kormányt, tekintettel arra, hogy Berlin az ankarai vezetéssel elhidegült kapcsolatában az enyhülés érdekében fontolgatja a harckocsik aknák elleni jobb védelmet nyújtó átalakítását.

A török haderő szombaton nagyszabású katonai beavatkozásba kezdett az északnyugat-szíriai Afrín térségét ellenőrző Népvédelmi Egységek ellen, mert úgy vélte, hogy a YPG „folyamatosan bővülő fegyverarzenálja” miatt napról napra nagyobb fenyegetést jelentett Törökországra nézve.

Mindeközben Franciaország  kérte az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását, Irán és Szíria az offenzíva ellen foglalt állást, az Egyesült Államok visszafogottságra intette a törököket, Erdogan pedig bízik benne, hogy hamar vége lesz a hadműveletnek. Ezekről bővebben itt olvashat.

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »